x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Info

Info

01 Oct 2008   •   00:00

Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei
Curtea Constituţională (CC) a decis ieri, că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor referitoare la majoritatea cu care se aprobă urmărirea penală a miniştrilor parlamentari. CC a stabilit că sunt neconstituţionale articolul 155, alineatul 3, din Regulamentul Camerei şi articolul 150, alineatul 3, din Regulamentul Senatului, prevederi care sunt suspendare în urma deciziei Curţii.



Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei
Curtea Constituţională (CC) a decis ieri, că sunt neconstituţionale prevederi din Regulamentele Senatului şi Camerei Deputaţilor referitoare la majoritatea cu care se aprobă urmărirea penală a miniştrilor parlamentari. CC a stabilit că sunt neconstituţionale articolul 155, alineatul 3, din Regulamentul Camerei şi articolul 150, alineatul 3, din Regulamentul Senatului, prevederi care sunt suspendare în urma deciziei Curţii.

Curtea explică, într-un comunicat remis, agenţiei MEDIAFAX, că în privinţa dispoziţiilor articolului 155, alineatul 3, din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin hotărârea Camerei Deputaţilor 8 din 24 februarie 1994, potrivit cărora cererea privind punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor". Curtea a constatat că această prevedere contravine articolului 76, alineatul 2, din Constituţie care stabilindfăd reguli esenţiale procedurii legislative perevede că "legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecaare Cameră". Din aceleaşi considerente, Curtea de declarat neconstituţional şi textul articolul 150, alinetul 3, din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului 28 din 24 octombrie 2005, care prevede că "hotărârea" privind urmărirea penală a membrilor Guvernului "se adoptă cu votul majorităţii senatorilor". Potrivit articolului 147, alineatul 1, din Constituţie, dispoziţiile din Regulamente constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă în acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile legii fundamentale. Pe durata acestui termen dispoziţiile constate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Tăriceanu: Votul deputaţilor pentru salariile profesorilor, un superpopulism nesustenabil

Votul Camerei Deputaţilor pentru creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ reflectă o atitudine de "superpopulism" înainte de alegeri şi o măsură care nu este sustenabilă în lipsa fondurilor necesare pentru susţinerea acestei majorări, a afirmat, miercuri, premierul Tăriceanu, susţinând că această creştere nu a fost dorită de cadrele didactice. Şeful Guvernului, prezent la ceremonia de deschidere a anului universitar 2008-2009 organizată de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, a răspuns astfel unei întrebări a presei privind votul deputaţilor pentru creşterea salariilor în învăţământ.

"Am stat de vorbă cu câţiva foşti colegi ai mei şi i-am întrebat ce părere au. Mi-au spus aşa: primul lucru, creşterea nu a fost dorită de cadrele didactice. Doi: orice om raţional, şi aici sunt oameni cu educaţie care înţeleg mecanismele economice, orice om cu cap îşi dă seama că o astfel de creştere a salariilor nu este sustenabilă", a spus Tăriceanu. El a arătat că majorările salariale trebuie corelate cu nivelul creşterii economice şi a caracterizat votul deputaţilor ca fiind unul populist. "Este o atitudine a Parlamentului de un superpopulism cum nu am mai văzut demult, se apropie alegerile. Eu privesc de la distanţă cu multă rezervă aceste decizii şi acest entuziam. I-aş întreba pe parlamentari dacă au stat mult şi s-au gândit când au luat această decizie. Parlamentul trebuia să se fi gândit la fondurile necesare", a adăugat premierul.

Geoană le-a povestit studenţilor despre repartiţia pe care a primit-o,după absolvire, la CET Giurgiu
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a participat, miercuri, la Universitatea Politehnica, la festivitatea de deschidere a anului universitar, unde a rememorat perioada studenţiei sale la Mecanica Fluidelor şi repartiţia făcută după absolvire, când a fost trimis la CET Giurgiu, Energomontaj. "Aici, în acest amfiteatru, s-a făcut repartiţia. M-au trimis la CET Giurgiu, la Energomontaj", a arătat Geoană, spunându-le studenţilor că amfiteatrul respectiv reprezintă "un loc de emoţie" pentru el. Liderul PSD a mai arătat că de la Energomontaj a ajuns şi în diverse locuri din străinătate, că a absolvit Dreptul, şi-a dat un doctorat la ASE, că a făcut Scoala Administrativă din Franţa, şi "a ajuns" şi la Harvard. "Am făcut Mecanica Fluidelor! Uitaţi unde am ajuns! Lumea e fluidă! Mult succes, mai ales celor din primul an!", s-a adresat Geoană studenţilor.

Liderul PSD şi-a amintit, de asemenea, că a jucat baschet în echipa Politehnicii, el rememorând şi faptul că se scuteau nişte absenţe dacă făceai sport în echipa Universităţii. Geoană s-a declarat, totodată, convins de faptul că din noua promoţie de studenţi se vor alege, poate, şi viitorii preşedinţi ai României. Liderul PSD a adus în discuţie şi faptul că inginerii beneficiază în acest moment şi de o "reparaţie morală", dată de faptul că, dacă înainte se făceau bancuri cu ingineri, fiind consideraţi beneficiarii unei educaţii de masă, în acest moment reprezintă principalul activ intelectual al unie naţiuni. Geoană a mai spus că este bine să se încerce să se investească suplimentar în dotarea tehnică a Universităţii, precum şi în locurile din cămin, el arătând că este de dorit crearea unor consorţii de universităţi, respectiv a unor parteneriate între universităţile româneşti şi cele străine, cu recunoaşterea comună a diplomelor. Liderul PSD a arătat, de asemenea, că o ţară precum Kazahstanul deţine deja astfel de consorţii de universităţi.

Iliescu şi Constantinescu le-au dat sfaturi pentru viaţă studenţilor de la Universitatea Politehnica
Foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, au participat, miercuri, la Universitatea Politehnica, la festivitatea de deschidere a anului universitar, unde au rememorat perioade din timpul studenţiei şi le-au dat sfaturi pentru viaţă studenţilor. "Anul viitor împlinesc 60 de ani de când am intrat pe băncile Politehnicii", a arătat Ion Iliescu, transmiţându-le studenţilor că, în ceea ce priveşte misiunea şcolii, există două tendinţe: pregătirea solidă sau specializarea strictă. Iliescu a optat pentru prima variantă, spunându-le celor prezenţi că în şcoală trebuie să obţină cunoştinţele fundamentale pe care să se sprijine, urmând ca ulterior, în viaţă, să îşi găsească drumul cel mai potrivit. "Mesajul meu esenţial: devotamentul pentru şcoală şi cultură şi pregătirea pentru viaţă", a mai spus Iliescu.
La rândul său, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, le-a spus studenţilor să fie mândri de faptul că au intrat în cadrul unei universităţi de elită. "O naţiune reprezintă suma realizărilor individuale. Mândria unei naţiuni constă în oamenii realizaţi. Îndemnul meu este să vă gândiţi la propria dumneavoastră carieră. Să ajungem, peste ani, să ne bucurăm de bucuria dumneavoastră", a spus Constantinescu. Prezent la deschiderea anului universitar la Politehnică, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bolcaş, le-a urat mult succes studenţilor. Bolcaş, avocat de profesie, le-a povestit studenţilor politehnişti, viitori ingineri, celebrul schimb de replici dintre istoricul Iorga şi inginerul Brătianu, când Brătianu îi răspunde lui Iorga că, într-o problemă ce ţine de activitatea parlamentară, el poate aduce "măsura".

Traian Băsescu a inaugurat noul modul din campusul Universităţii "Ovidius" din Constanţa
Traian Băsescu a inaugurat, miercuri, noul modul din campusul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, corp de clădire care va adăposti Facultăţile de Medicină şi Biologie, şi a dezvelit o placă memorială, transmite corespondentul MEDIAFAX. În discursul rostit înaintea inaugurării noii clădiri a campusului, şeful statului s-a arătat nemulţumit de sistemul de educaţie din România care nu reuşeşte să impună niciuna din universităţi în primele cinci din lume şi nici măcar în primele o sută din Europa, deşi alte ţări din României care au pornit de la acelaşi nivel au câte două-trei universităţi în top. Traian Băsescu a vorbit despre speranţele studenţilor la deschiderea noului an universitar, dar şi despre speranţele cadrelor didactice în viitorul studenţilor lor.
În replică la un discurs plin de laude şi de mulţumiri la adresa lui al unei studente la Jurnalism, Traian Băsescu a spus că speră ca şi atunci când va ajunge ziaristă să vorbească la fel de frumos despre el. De asemenea, Băsescu le-a urat studenţilor ca la fel cum se îngrijeşte el de ei tot aşa şi Guvernul să aibă grijă să le mărească bursele. Traian Băsescu a primit o plachetă pe care este scrisă o dedicaţie din partea cadrelor didactice şi a studenţilor din campus. Şeful statului a vizitat două săli de curs şi o aulă a noii clădiri.

Întrebat dacă promulgă legea majorării salariilor din învăţământ, Băsescu răspunde: "Cum să nu! "
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, miercuri, la Constanţa, dacă va promulga legea privind creşterea salariilor cadrelor didactice, el răspunzând din mers "Cum să nu!", transmite corespondentul MEDIAFAX. La plecarea de la festivitatea de inaugurare a unei noi clădiri din campusul Universităţii Ovidius din Constanţa, preşedintele Băsescu a fost întrebat dacă va promulga legea privind creşterea salariilor cadrelor didactice. Şeful statului a răspuns din mers: "Cum să nu!". La insistenţele jurnaliştilor pe aceeaşi temă, Traian Băsescu nu a mai făcut niciun comentariu.

×