x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică INSOMAR - Sondajul discordiei

INSOMAR - Sondajul discordiei

20 Aug 2004   •   00:00

Sondajul INSOMAR, care a aparut pe piata zilele acestea, relevand un PSD atoatecuceritor, introduce discordia intre PNL si PD si impinge PUR spre aliante.

MIRELA IAMANDI

Liberalii sunt considerati superfavoriti in raport cu democratii, fapt testat de cifrele repondentilor: 66% contra 30%. Scorul rastoarna spectaculos situatia actuala, batuta in cuie in cadrul Aliantei, dupa locale, care atesta un raport mult mai bland intre cele doua partide, si anume de 1,32% PNL peste PD. Intrebarea lansata in luna august de sociologii INSOMAR vizeaza preferintele electoratului Aliantei Dreptate si Adevar, in cazul in care PNL si PD ar participa separat la alegeri.

CONTESTARE. Aceste procente nu au generat insa neliniste in Bulevardul Aviatorilor si nici o modificare de strategie.

Motivul? Sondajul este pus sub semnul indoielii. "Cata vreme situatia populatiei si conditiile de viata ale acesteia nu s-au schimbat si nimeni nu a facut vreo fapta de vitejie intre timp, intreaga cercetare e pusa sub semnul indoielii", ne-a declarat "vicele" liberal Paul Pacuraru, precizand ca raportul dintre PNL si PD este un "subiect inchis". Sondajul INSOMAR repune pe tapet situatia dintre cele doua partide din luna aprilie, care insa s-a modificat sensibil o data cu valul alegerilor locale. Paul Pacuraru pluseaza: "Si daca o sa-mi apara 10 sondaje care or sa arate un raport de 10 la 1 nu ma mai intereseaza! PNL si PD merg impreuna la alegeri".

PREFERINTE. INSOMAR asaza PSD in topul partidelor, cu 36%, urmat de Alianta - 26%, de PRM - 9% si UDMR - 5%. In cursa prezidentiala favorit este premierul Adrian Nastase, cu 41%, urmat de Theodor Stolojan - 24% si de C.V. Tudor - 8%, in conditiile existentei unui procent important de nehotarati - 20%. Mircea Geoana si Traian Basescu merg umar la umar, cu 2%, iar Lia Roberts iese din scena. Daca Nastase ar iesi presedinte, cel mai dorit in functia de premier ar fi Mircea Geoana, iar daca Stolojan s-ar instala la Cotroceni, la Palatul Victoria este preferat Traian Basescu.

PUR : "O TACTICA IEFTINA"

Sondajul comandat de TVR impinge PUR spre o alianta in orice conditii, ceea ce a determinat reactia presedintelui partidului, Dan Voiculescu: "Sondajul reprezinta o tactica ieftina a celor ce doresc sa negocieze cu acest partid, a celor care au mai multa putere de a convinge PUR sa li se alature in lupta electorala". Liderul umanistilor dezvaluie stratagema INSOMAR, care a cotat PUR, in acelasi material, cu doar 2%. "Rezultatul de la alegerile locale este cel mai bun sondaj care poate exista", a incheiat Dan Voiculescu. Cifrele prezentate de acest institut arata ca PUR este dorit intr-o alianta cu PSD de catre cei mai multi repondenti (14,8%), ca si intr-o combinatie cu Alianta D.A. (9,4%). Codrut Seres, candidatul umanist la Presedintie, subliniaza si el in aceeasi directie: "Ruptura de PSD a facut vizibil PUR, iar reintoarcerea in orice alianta ar sufoca partidul din punctul de vedere al identitatii si l-ar ascunde privirilor alegatorilor pentru o buna perioada de timp".
×
Subiecte în articol: politic