Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice activitatea managerială de la Direcţia Naţională Anticorupţie și Parchetul General, instituţii unde, potrivit ministrului, nu au mai fost făcute evaluări de zece ani. Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a răspuns imediat solicitării și a demarat oficial operaţiunea de evaluare a celor două parchete.
Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a declanşat oficial controalele la DNA şi Parchetul General, după solicitarea făcută de ministrul Justiţiei. Potrivit unui comunicat al instituţiei, inspectorul-şef Lucian Netejoru a semnat deja ordinele pentru începerea operaţiunii, stabilind atât obiectivele controalelor, cât şi componenţa echipelor de inspectori judiciari. Concluziile evaluării activităţii manageriale de la DNA şi Parchet vor fi înaintate, ulterior, Secţiei pentru procurori a CSM. Tudorel Toader a spus ieri că „a venit vremea clarificărilor la DNA”, iar lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi, ci ar trebui să se axeze în primul rând pe prevenirea faptelor de corupţie, astfel încât norma penală să fie ultima soluţie. „Am sesizat Inspecţia Judiciară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, şi la Ministerul Public, Parchetul ÎCCJ, pe de altă parte, pentru că la cele două autorităţi nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. Zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată, evaluată, nu ştiu dacă este tocmai în regulă”, a anunţat ieri ministrul Justiţiei. Fostul judecător constituțional şi-a exprimat speranţa că evaluarea Inspecţiei Judiciare va arăta „că nu avem o justiţie selectivă”. Ministrul Justiţiei a mai spus că susţine “cu toată convingerea” continuarea luptei anticorupţie, dar este obligat să vadă şi partea negativă, mai precis faptul că „“mulţi cetăţeni români sunt arestaţi, urmăriţi penal, timişi în judecată, condamnaţi, ca ulterior să se constate că nu sunt vinovaţi, ceea ce e o tragedie şi e mai mult decât o pată neagră pentru justiţia din România”. Toader a dat asigurări că măsurile propuse în urma evaluării „vor fi proporţionale disfuncţionalităţilor constatate”, iar el personal nu ia în calcul „cel puţin pentru moment” o discuţie între patru ochi cu şefa DNA, întrucât acest lucru ar însemna să se substituie Inspecţiei Judiciare, încălcând legea.
DNA, pe un butoi cu pulbere
Controlul Inspecţiei Judiciare vine în contextul în care DNA este măcinată de conflicte interne. Codruţa Kovesi a cerut joia trecută, pe 29 iunie, revocarea din funcţie a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, avizul urmând să fie dat astăzi de Secţia pentru procurori a CSM. Mihaelei Moraru Iorga i se reproşează oficial că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-şef al Secţiei din care făcea parte, iar lui Doru Ţuluş i se impută că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile. Neoficial, Ţuluş (un apropiat al fostului şef DNA, Daniel Morar) este suspectat că el ar fi cel care a realizat înregistrarea cu Kovesi, scursă în presă. Procurorul a negat însă speculaţiile. „Nu am făcut eu înregistrările şi nu aş face niciodată aşa ceva pentru că nu mi se pare un lucru corect”, a declarat Ţuluş pentru site-ul România Curată.