Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, s-a intălnit cu liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, una din temele discutate fiind posibilitatea intrării la guvernare a PSD, in actuala formulă a Cabinetului Tăriceanu. Olteanu recunoaşte intălnirea, nu şi tema discuţiei.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, s-a intălnit cu liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, una din temele discutate fiind posibilitatea intrării la guvernare a PSD, in actuala formulă a Cabinetului Tăriceanu. Olteanu recunoaşte intălnirea, nu şi tema discuţiei.
La intălnirea care a avut loc marţi, la Parlament, Bogdan Olteanu şi Viorel Hrebenciuc ar fi analizat, conform unor surse apropiate conducerii PNL şi PSD citate de Rompres, posibilitatea participării social-democraţilor la guvernare prin atribuirea a aproximativ jumătate din portofoliile Executivului (şapte-opt ministere). Intre portofoliile dorite, se pare, de PSD figurează cel al Internelor, al Transporturilor, al Justiţiei, al Agriculturii şi al Apărării. PSD ar dori să deţină in Cabinet ministerele de Interne şi de Justiţie "pentru a putea demonstra romănilor că adevăraţii corupţi se află in Partidul Democrat", susţin sursele citate. De asemenea, PSD ar urma să ocupe şi un post de vicepremier. Conform unor surse liberale, "oferta" ar fi venit din partea PSD, fiind declinată, deocamdată, de conducerea PNL. Dacă s-ar ajunge la un acord PSD-PNL pentru constituirea unui nou cabinet, in componenţa căruia ar putea să fie cuprins şi UDMR, social-democraţii vor renunţa la depunerea anunţatei moţiuni de cenzură. Noua configuraţie guvernamentală ar putea funcţiona, cu mici ajustări, şi după alegerile generale din 2008, susţin sursele citate.
UNUL DA, ALTUL BA. Bogdan Olteanu a recunoscut că a avut o intălnire cu Viorel Hrebenciuc, insă discuţia nu a reprezentat o negociere cu PSD cu privire la moţiunea de cenzură. "Am avut o intălnire cu Viorel Hrebenciuc in care am discutat despre votarea conducătorilor de instituţii care se află incă in situaţia de interimat şi despre calendarul definitivării acestor poziţii, precum şi despre validarea mandatelor vacante in acest moment la Parlament, validare care presupune un vot in plenul Parlamentului. Pentru alte subiecte nici nu am mandat şi nici nu cred ar fi oportune sau inţelepte discuţii. Nu am negociat cu PSD şi nici nu avem ce să negociem cu PSD, pentru că există o decizie căt se poate de clară a Biroului Politic al PNL potrivit căreia nu este posibilă in această legislatură formarea unui guvern alături de PSD", a declarat Olteanu. In schimb, liderul PSD, Mircea Geoană a negat că ar fi avut loc o asemenea intălnire, precum şi informaţiile vehiculate atăt de liderul PD, Emil Boc, căt şi de o parte a presei, potrivit cărora ar exista negocieri secrete intre social-democraţi şi liberali pentru ca PSD să primească anumite ministere.
"Pănă acum nu a fost nici un contact intre noi şi alte partide. Eu ştiu intoxicările care circulă in presă. A apărut o ştire pe surse bine informate care sunt intoxicări bine intenţionate. Ba că am discutat cu PD să facem Guvern şi ei să ne dea nu ştiu căte ministere⦠Cu PNL la fel. Moţiunea de cenzură e un demers serios", a declarat Geoană. El a precizat că nu vor fi discuţii cu nici un partid pănă cănd moţiunea nu va fi gata. Apoi, PSD va negocia voturile pentru ca moţiunea să treacă, după care se va discuta programul de guvernare.
Blaga sau premier transpartinic
"Mircea Geoană a declarat astăzi (vineri - n.r) la şcoala de vară a TSD că prin depunerea moţiunii de cenzură există posibilitatea să fie numit un premier transpartinic. Este pentru prima oară cănd Geoană nu se mai vede premier şi vede posibilitatea unui premier fără apartenenţă politică. E un semn bun. Dacă PD ar accepta să guverneze, in opinia mea primul ministru ar putea fi Vasile Blaga. Nici eu nu cred că se va intămpla aşa, suntem la capitolul fantezii politice, de aceea şi spun că doar in situaţie excepţională. PD nu va accepta să guverneze decăt cu un singur mandat, acela de a organiza alegeri anticipate", a declarat ieri vicepreşedintele PD Ioan Oltean. El a reluat ideea că democraţii au rezerve legate de faptul că PSD va depune moţiunea de cenzură, iar dacă o va face mulţi parlamentari social-democraţi ar putea absenta de la dezbateri tocmai pentru ca aceasta să nu treacă.