x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Întâlnirea nu a avut loc în biroul meu!"

"Întâlnirea nu a avut loc în biroul meu!"

de Violeta Fotache    |    28 Oct 2009   •   00:00
"Întâlnirea nu a avut loc în biroul meu!"
Sursa foto: Andreea Balaurea/Mediafax

Într-o ţară în care funcţionează o mulţime de servicii secrete, ba ne şi batem în piept cu "comunitatea de informaţii", nici unul nu ştie - sau cel puţin aşa se prefac "structurili" - cine a efectuat ilegal şi în ce scop înregistrarea convorbirii dintre consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională şi inculpatul-terorist Omar Hayssam, de la 9 septembrie 2005. Să-i întrebăm pe americani, poate ne dumiresc ei!



Declaraţia făcută marţi seară, la GDS, de preşedintele ţării, potrivit căruia înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam (convorbire ţinută în lipsa anchetatorului) este ilegală şi a fost făcută în biroul unui procuror, a iscat imediat şi reacţia procurorului care l-a audiat pe Omar Hayssam în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români la Bagdad. "Eu pot să vă spun numai atât: că întâlnirea nu a avut loc în biroul meu!", a declarat ieri avocatul Ciprian Nastasiu, fost procuror. Deşi a subliniat că nu vrea să comenteze, fostul adjunct la DIICOT a lăsat să se înţeleagă faptul că iar ar fi o victimă. "Au şi trecut patru ani de atunci. Eu nu mai sunt acolo, e un joc care mie îmi scapă de data asta... Să fiu aruncat iar în faţă, nu ştiu, nu ştiu ce se întâmplă acolo", a spus Nastasiu, citat de Mediafax.

STENOGRAMĂ SCOASĂ DIN SERTAR
Stenograma discuţiei dintre Omar Hayssam, condamnat pentru răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, şi, pe atunci, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, generalul Constantin Degeratu, publicată la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul Gardianul, a fost scoasă "de la sertar". Aşa reiese, citind printre rânduri, punctul de vedere oficial dat ieri de procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie, Codruţa Kovesi. "În urma verificării dosarelor în care a fost cercetat Omar Hayssam, dosare care rămân la arhiva Parchetului după sesizarea instanţei de judecată, am constatat că pentru data de 9 septembrie 2005, când a avut loc convorbirea, nu există înregistrate autorizaţii de interceptare emise conform dispoziţiilor legale în această materie. Nu există nici note de transcriere a unei asemenea înregistrări. Înregistrarea este ilegală, dacă ea există", ne-a declarat procurorul general. Instanţa nu a emis nici un fel de autorizaţie pentru această înregistrare, ne-au informat surse din Curtea de Apel Bucureşti, instanţa competentă a emite autorizaţii în acest caz. Precizăm că, potrivit procedurilor legale, înregistrarea discuţiei nu putea fi realizată decât cu mandat de la judecător sau cu acordul celor doi interlocutori. Culmea este că toate audierile lui Hayssam făcute de Nastasiu au fost înregistrate ambiental, cu autorizaţie de la judecător, numai pentru întâlnirea "de taină" nu s-a cerut aşa ceva.

Cinci oameni, câte servicii?
Potrivit surselor noastre, cel puţin cinci oameni au avut ştiinţă de faptul că va avea loc discuţia dintre cei doi. Unul este preşedintele ţării, Traian Băsescu, alţi doi sunt chiar autorii conversaţiei, unul este procurorul de caz Ciprian Nastasiu, iar celălalt este procurorul general din acea vreme, acum generalul de brigadă Ilie Botoş. Potrivit surselor noastre, celălalt procuror de caz, Adriana Cristescu, habar nu a avut de întâlnirea generalului cu inculpatul, deoarece aceasta "a fost îndepărtată" de la audierile sirianului, pe motiv că Hayssam "nu are încredere în femei". Constantin Degeratu s-a întâlnit mai întâi cu Ilie Botoş, în biroul acestuia, de unde a fost apoi condus de o altă persoană "în biroul unui procuror", unde a avut loc discuţia cu Omar Hayssam, la cererea sirianului care invoca probleme de securitate naţională.

Care sunt serviciile secrete care ar fi trebuit să ştie CEL PUŢIN că întâlnirea a avut loc? Păi, o dată SRI, prin atribuţiile privind terorismul şi siguranţa naţională, a doua SIPA, înmormântat între timp, prin misiunea de a şti tot ceea ce face ori ce plănuieşte un arestat preventiv, apoi "defunctul" DGIPI, pentru că avea "în grădină" şi locul de deţinere a inculpatului, şi nu în cele din urmă chiar Serviciul de Informaţii Externe sub aspectul calităţii lui Hayssam de agent al unor servicii secrete străine. Se adaugă SPP, obligat a asigura protecţia consilierului prezidenţial. Se impune să precizăm aici că nu există nici o solicitare a vreunui serviciu secret ori special prin care să se fi cerut Parchetului să aprobe instalarea de tehnică de interceptare, după cum susţin surse autorizate din Ministerul Public.


×
Subiecte în articol: politic