x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ioan Ghişe (PNL) propune Parlamentului să constate că Băsescu a fost demis de popor

Ioan Ghişe (PNL) propune Parlamentului să constate că Băsescu a fost demis de popor

25 Aug 2012   •   13:21
Ioan Ghişe (PNL) propune Parlamentului să constate că Băsescu a fost demis de popor

Senatorul PNL Ioan Ghise va propune luni, in plenul reunit al celor doua Camere, un proiect de hotarare a Parlamentului prin care sa se ia act de deciziile BEC si CCR si sa se constate ca presedintele Traian Basescu a fost demis de popor la referendum prin votul a peste 7,4 milioane de romani.

"Aceasta hotarare vizeaza aplicarea articolului 10 din Legea referendumului in continuarea obligatiei ce revine Parlamentului conform articolului 3 din Hotararea 34 a Parlamentului, din 6 iulie, prin care Legislativul urmeaza sa decida procedura de urmat. Procedura de urmat este ca prin decizia ei, CCR in loc sa se pronunte in privinta constitutionalitatii procedurilor privind organizarea si desfasurarea referendumului, s-a pronuntat asupra legalitatii referendumului, ori Curtea nu este competenta sa faca asa ceva", a declarat sambata, pentru Agerpres, Ioan Ghise.

El a explicat ca CCR a dat o "hotarare in constatare" care vine in contradictie cu decizia BEC, care a stabilit ca referendumul s-a desfasurat legal.

"Hotararile in constatare nu sunt executorii", a subliniat Ghise.

Liberalul a precizat ca CCR trebuia sa vegheze la respectarea procedurilor pentru organizarea referendumului si ca inainte de acest scrutin ar fi trebui sa se pronunte in cazul in care existau cazuri de neconstitutionalitate in cazul unor articole din lege.

"Referendumul este un moment al exercitarii suveranitatii poporului. Nu pot sase oameni si daca sunt ei judecatori de la mama Leone sau de la Curtea Constitutionala sa exercite suveranitatea in nume propriu, stabilesc ei ca ce a votat poporul suveran nu este valabil, ei neavand competenta decat pentru constitutionalitate, nu pentru legalitate. (...) Ce au facut judecatorii este ceea ce se numeste abuz de drept, adica au hotarat ceea ce ei nu au competenta sa hotarasca. Ei hotarasc in decizia Curtii cine pleaca, cine vine. Cine esti tu in statul roman - Constitutie republicana - sa hotarasti cine pleaca, cine vine?", a spus senatorul PNL.

El a sustinut ca prin decizia adoptata referitoare la referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu, judecatorii au comis mai multe infractiuni, indicand uzurparea de calitati oficiale, pronuntandu-se pe chestiuni de legalitate in locul inaltei Curti de Casatie si Justitie, uzurparea suveranitatii poporului.

Ghise a precizat ca a inaintat proiectul spre consultare conducerii PNL si parlamentarilor liberali si ca asteapta o decizie in acest caz.

"Indiferent daca il sustin sau nu, eu il depun luni la Parlament",a subliniat senatorul PNL.

Proiectul de hotarare propus de Ghise si remis Agerpres prevede ca Parlamentul a luat act de hotararile BEC si CCR, constata ca sunt indeplinite prevederile articolul 10 din legea 3/2000 a referendumului si ca presedintele Romaniei a fost demis de catre popor. De asemenea, proiectul prevede ca legislativul constata ca functia de presedinte al Romaniei este vacanta, iar in termen de 90 de zile Guvernul va organiza alegeri pentru aceasta functie.

×
Subiecte în articol: referendum parlament ioan ghise