x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis a făcut circ în Parlament şi s-a bătut cu pumnii în piept

Iohannis a făcut circ în Parlament şi s-a bătut cu pumnii în piept

de Ion Alexandru    |    03 Apr 2019   •   11:01
Iohannis a făcut circ în Parlament şi s-a bătut cu pumnii în piept

Klaus Iohannis a luat cuvântul, ieri, în faţa Parlamentului, cu prilejul sărbătoririi de către România a 15 ani de la aderarea la NATO, dar şi cu prilejul a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei. Preşedintele şi-a atacat, în discursul său, adversarii politici şi şi-a arogat personal merite pentru imaginea României în cadrul NATO. Şedinţa, care s-a dorit a fi una solemnă, s-a transformat într-un circ, în care s-au aruncat replici acide şi huiduieli.

România a aderat la NATO în 24 martie 2004, iar, la 2 aprilie, a avut loc ceremonia arborării drapelului la sediul Alianţei. La 15 ani de la aceste evenimente, Parlamentul a organizat o şedinţă solemnă, unde Klaus Iohannis a fost invitat pentru a adresa un mesaj legat de acest eveniment. Preşedintele a folosit ocazia pentru a ataca virulent Guvernul şi PSD. “Atacul fără precedent în ultimii 30 de ani a majorităţii PSD la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul ţării noastre în Alianţa Nord-Atlantică şi UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacul la stabilitatea economică, creşterea inflaţiei şi devalorizarea monedei, lipsa de professionalism, acestea sunt realele politici ale guvernării PSD", a decarat Iohannis de la tribuna Parlamentului.

“Guvernarea PSD e sinonimă cu diletantismul şi vulnerabilizează România. Această guvernare eşuată este un risc pentru ţară. Această guvernare eşuată reprezintă un risc pentru ţară”, a mai spus Iohannis, fiind întrerupt de huiduielile parlamentarilor din arcul guvernamental şi aplaudat de către cei ai Opoziţiei.

S-a lăudat singur

Preşedintele nu a scăpat ocazia de a se lăuda singur, tot de la tribuna Parlamentului. “În ultimii ani am obţinut rezultate semnificative prin alocarea a 2% din PIB brut, la iniţiativa mea s-a încheiat această înţelegere, fapt care a permis dezvoltarea programelor naţionale de înzestrare (…). A fost rezultatul unui consens politic obţinut la iniţiativa mea”, a afirmat Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a adăugat că, în ultimii ani, România a reuşit să consolideze prezenţa pe agenda aliată a situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, care este acceptată de toţi aliaţii ca fiind esenţială pentru securitatea euroatlantică. “Este un efort în care m-am implicat personal, şi voi continua să o fac”.

Iohannis nu a fost întâmpinat de niciunul dintre preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, la venirea la Parlament, şi nici nu a fost petrecut la plecare de Dragnea sau de către Tăriceanu.

Viorica Dăncilă, premierul României, a susţinut, la rândul ei, un discurs, în care şi-a cerut scuze în numele lui Klaus Iohannis. “Azi am venit la o şedinţă solemnă dedicată aderării ţării noastre la NATO. Regret că acest eveniment important a fost transformat de preşedintele României într-un eveniment de campanie electorală. Îmi cer scuze eu, prim-ministrul României, tuturor celor care astăzi se aşteptau la o şedinţă solemnă dedicată acestui eveniment major”, a conchis Dăncilă.

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, a scris, chiar în timpul şedinţei, pe pagina sa de Facebook, că “numai un ins cu totul avariat la mansardă poate să facă aşa ceva în timpul unei şedinţe solemne. Exact aşa a făcut şi cu ocazia şedinţei solemne care a marcat Centenarul. (…) Acelaşi preşedinte al Noii Securităţi ne-a spus că el «comemorează» ziua de 24 ianuarie!”.

Adrian Năstase, invitat prea târziu la ceremonie

O altă chestiune cu totul nepotrivită în cazul lucrărilor de ieri de la Parlament a fost aceea că fostul premier Adrian Năstase nu a fost prezent. “Am primit invitaţia la ora 12:00, în condiţiile în care şedinţa a început la ora 14:00”, scrie Adrian Năstase pe blogul său. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că, “chiar dacă nu este în sală din cauza unei erori impardonabile a staff-ului celor două camere, îl salut pe dl prim-ministru Adrian Nastase, în mandatul căruia România a fost acceptată în NATO”.

“Numai un ins cu totul avariat la mansardă poate să facă aşa ceva în timpul unei şedinţe solemne” – Liviu Pleşoianu, deputat PSD

×
Subiecte în articol: klaus iohannis circ parlament