x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis a retrimis la Parlament legea privind Ziua Tratatului de la Trianon

Iohannis a retrimis la Parlament legea privind Ziua Tratatului de la Trianon

de Ion Alexandru    |    16 Sep 2020   •   11:37
Iohannis a retrimis la Parlament legea privind Ziua Tratatului de la Trianon

Deși a trecut de controlul constituționalității, legea pentru declararea zilei de 5 iunie drept “Ziua Tratatului de la Trianon” nu a fost promulgată de președinte. Klaus Iohannis a decis să retrimită, spre reexaminare, legea la Parlament. În textul remis legislaticului, șeful statului arată că „adoptarea de către Parlament a acestei legi a generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale.

Reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică. Din această perspectivă, considerăm că se impune reanalizarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii și inițierea unei largi analize și consultări, în care sa fie implicați specialiști, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituții de învățământ, instituții publice, reprezentanți ai societății civile”.

Potruivit lui Iohannis, “într-o țară membră a Uniunii Europene, puternic atașată de valorile și principiile europene, deschiderea către dialog, abordarea matură a subiectelor ce riscă să genereze falii în societate, promovarea toleranței și a respectului față de demnitatea umană sunt pilonii pe care România trebuie să se bazeze în permanență. În acest proces, autoritățile statului au o responsabilitate majoră”. 

 

×