x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis ar putea da raportul în comisia lui Dragnea

Iohannis ar putea da raportul în comisia lui Dragnea

de Marius Gîrlașiu    |    28 Apr 2017   •   09:04
Iohannis ar putea da raportul în comisia lui Dragnea

În aşteptarea unui verdict de la CCR în privinţa legii care le interzice condamnaţilor să ocupe funcţii în Guvern, Liviu Dragnea va da România în judecată la CEDO şi Curtea Europeană de Justiţie din cauza condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare din dosarul Referendumul. Liderul PSD ia în calcul inclusiv audierea preşedintelui Klaus Iohannis la comisia de anchetă pentru prezidenţialele din 2009. Iohannis ar fi fost premier dacă Mircea Geoană devenea preşedinte, în urmă cu opt ani.

Curtea Constituţională a României a amânat, ieri, pentru a patra oară, luarea unei decizii în privinţa Legii 90/2001 care le interzice persoanelor condamnate să facă parte din Executiv. 

Pronunţarea în cauză a fost decalată pentru data de 4 mai, unul dintre motivele amânării fiind lipsa cvorumului de şedinţă. Surse din cadrul CCR susţin că judecătoarea Maya Teodoroiu a lipsit de la şedinţa de ieri, fiind plecată la o adunare oficială în Turcia. În lipsa unui verdict de la CCR, liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că va ataca la CEDO şi Curtea Europeană de Justiţie decizia ÎCCJ care i-a respins contestaţia la executare în dosarul Referendumul. „Acest demers, finalizat aşa cum era de aşteptat cu respingerea contestaţiei, m-a repus în posi-bilitatea de a face două demer-suri la CEDO şi la Curtea Europeană de Justiţie la Luxemburg. Acţiunile sunt aproape finalizate şi în foarte scurt timp avocaţii pe care îi am în acest caz vor depune acţiunile la cele două instanţe europene”, a precizat Dragnea. Întrebat de jurnalişti dacă vrea să fie premier sau preşedinte, liderul PSD a spus doar că îl susţine în continuare pe premierul Sorin Grindeanu, iar în privinţa unei candidaturi la prezidenţialele din 2019 nu a luat încă o decizie. „Până în 2019 mai e cale lungă. Nici nu m-am gândit să candidez, nici nu m-am gândit să nu candidez. Vă spun foarte sincer”, a precizat liderul PSD, dat de ministrul Olguţa Vasi-lescu drept variantă a PSD pentru scrutinul din 2019. 

Modifică regulamentul 

Referitor la ancheta parla-mentară în cazul presupusei fraudări a prezidenţialelor din 2009, Liviu Dragnea nu exclude citarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru audieri. Şeful statului ar fi ajuns premier în 2009 dacă Mircea Geoană ar fi câştigat bătălia pentru Cotroceni cu Traian Băsescu. „Dacă comisia va ajunge la concluzia că o astfel de audiere (a preşe-dintelui Iohannis – n. r..) este importantă pentru ceea ce vrea să afle ancheta parlamentară, de ce nu?”, a comentat şeful PSD. La propunerea liderului social-democrat, regulamentul comisiei de anchetă va fi modificat astfel încât toţi cei chemaţi la audieri să fie obligaţi să se prezinte, inclusiv preşedintele ţării şi magistraţii. „Mie mi se pare inadmisibil ca cineva din România să poată refuza să vină la o comisie de anchetă parlamentară. La Comisia de anchetă privind rectificarea bugetară nu a fost prezent nici domnul Cioloş, nici doamna ministru de Finanţe (Anca Dragu n.r.)”, a spus liderul PSD, adăugând că o comisie de anchetă nu poate fi „bătaia de joc a nimănui”. 

Confirmă trădările din partid 

Dragnea a continuat ieri şi războiul de la distanţă cu fostul premier Victor Ponta, acuzat de Marian Vanghelie că ar fi trădat PSD în campania electorală din 2009. Deputatul de Teleorman a confirmat că, „din 2007 până în 2016”, adversarii PSD au primit informaţii confidenţiale de la „cârtiţele” din Kiseleff. Jurnalistul Dan Andronic a scris recent că celula de criză din casa Generalului Oprea ar fi primit informaţii actualizate la minut din sediul PSD în noaptea turului al doilea al alegerilor din 2009. „Unul din cei prezenţi, nu pot dezvălui cine, primea date în direct din celula de criză de la PSD, care număra voturile şi stabilea strategia”, a dezvăluit Andronic. 


 

×