x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, atac dur la adresa lui Dragnea: Este inimaginabil ca ţara să fie păzită de unul cu dosar penal; şi paznicilor li se cere cazier la angajare

Iohannis, atac dur la adresa lui Dragnea: Este inimaginabil ca ţara să fie păzită de unul cu dosar penal; şi paznicilor li se cere cazier la angajare

26 Oct 2016   •   14:26
Iohannis, atac dur la adresa lui Dragnea: Este inimaginabil ca ţara să fie păzită de unul cu dosar penal; şi paznicilor li se cere cazier la angajare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va desemna ca premier o persoană fără probleme penale, motivând că este "inimaginabil" ca ţara să fie "păzită" de cineva cu dosar penal. 

"Nu am făcut un portret robot, eu am enunţat şi cred că am făcut-o într-un mod destul de clar şi ferm câteva condiţii pe care le pun eu atunci când se va discuta despre prim-ministru după alegeri. Haideţi să luăm de exemplu chestiunea penală. Cu toţii am citit (...) de exemplu că se fac angajări de paznici sau pentru agenţi de pază cum li se spune mai nou. Iată că de fiecare dată când se angajează agenţi de pază prima condiţie este să nu aibă cazier, adică să nu fie penal. Cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal. Este absolut inimaginabil. Este o condiţie minimală şi nu am absolut deloc de gând să renunţ la ea. Între timp, chiar am impresia că chiar toate partidele au înţeles", a afirmat Iohannis, la Adevărul Live. 

El a subliniat că acest enunţ nu a fost împotriva unui anumit partid şi că l-a făcut din timp pentru ca formaţiunile politice să se pregătească cu candidaţi de premier "serioşi", "curaţi" şi "capabili". 

"Ca şi preşedinte nu am vreo problemă cu vreun partid. Eu am însă probleme cu oamenii care nu ar trebui să fie în primul rând şi se erijează în conducători. Eu am o problemă cu oameni care sunt condamnaţi şi urmăriţi penal şi încearcă prin toate metodele mediatice posibile să arate că, de fapt, ei sunt adevăraţii politicieni şi noi toţi ceilalţi suntem slabiştii. Nu se poate aşa. Am făcut din timp acest anunţ ca să se pregătească toate partidele cu candidaţi serioşi, curaţi, capabili şi să nu avem după alegeri discuţii inutile", a declarat şeful statului. 

Preşedintele Iohannis a precizat totodată că nu caută pentru postul de premier o persoană care să-i fie prieten. 

"După rundele de discuţii (cu partidele - n.r.) voi desemna persoana în care am încredere să formeze un Guvern serios, nu caut o persoană care să-mi fie prieten, caut o persoană care vine cu garanţia din partea partidelor, (...) o persoană care să fie prim-ministru pentru următorii patru ani", a arătat el. 

Şeful statului s-a arătat sceptic că un anumit partid va reuşi să ia peste 50% la alegerile parlamentare şi a adăugat că nu crede în soluţia unui Guvern de uniune naţională. 

"Eu nu cred în soluţii de tip uniune naţională. În anumite situaţii complicate politic sau geo-politic este posibil să apară nevoia sau oportunitatea sau această soluţie de Guvern de uniune naţională, dar în ansamblu nu cred că este o soluţie bună. (...) Şi un Guvern tehnocrat poate fi o soluţie, dar numai în situaţii excepţionale. Regula în democraţie trebuie să fie Guvernul va fi ales de Parlament", a spus preşedintele. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis liviu dragnea