x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, “bunul gospodar”

Iohannis, “bunul gospodar”

03 Oct 2014   •   19:27
Iohannis, “bunul gospodar”

Deşi Klaus Iohannis a fost propulsat pe scena politică marşându-se pe imaginea de bun gospodar ca primar al Sibiului din 2000 încoace, articolele publicate de-a lungul timpului de Jurnalul Naţional despre activitatea “neamţului” demonstrează contrariul.

Nereguli în cheltuirea banului public, suspiciuni de corupţie şi clientelism sunt acuzele care planează asupra lui Klaus Iohannis. Profitând de faptul că, în 2007, Sibiul a devenit capitală europeană – pe atunci oraşul avea un singur cinematograf şi doar două săli de spectacol bine dotate – primarul Klaus Iohannis a comandat, pe bani publici, un cort de două milioane de euro, după cum a dezvăluit Jurnalul Naţional în articolul “Mangleală de 2.000.000 euro”, din 2006.
“Soluţia văzută de primarul Klaus Iohannis şi apropiaţii săi a fost gasită în aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii «Cort multifuncţional – Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007», cort cu titlu provizoriu, dar cu o valoare de investiţie de 7.122.500 lei noi, adică aproape două milioane de euro, proiect realizat cu bani de la bugetul local”, potrivit articolului publicat.
Cum majoritatea zdrobitoare în Consiliul Local Sibiu era deţinută de gruparea primarului Iohannis – FDGR, proiectul “Cortul” a trecut fără nici un fel de probleme, aşa cum trec toate proiectele al căror iniţiator este primarul.

Sacrificarea “Parcului Cetăţii”, de dragul... unei parcări

Primăria Sibiu a decis sacrificarea singurului parc de amploare rămas neatins în zona centrală a oraşului de dragul... unei parcări, atrăgea atenţia Jurnalul Naţional în octombrie 2006, în articolul “Parcare în mijlocul parcului Cetăţii”.
“Mai multe organizaţii neguvernamentale din Sibiu au declarat «război» administraţiei locale, după ce un nou proiect care vizează distrugerea unui parc a fost demarat. «Salvaţi Parcul Cetăţii» este titlul acţiunii care a fost demarată la acea vreme la Sibiu, şi care a lansat o solicitare de sprijin la nivel naţional. După ce în urmă cu câteva luni a defrişat o alee cu castani, Primăria Sibiu a demarat proiectul de amenajare a unei parcări în Parcul Cetăţii, amplasat pe Bulevardul Coposu. Singurul de amploare rămas neatins în zona centrală a viitoarei Capitale Culturale Europene 2007”, se mai precizează în articol.

Deşi în patru rânduri proiectul prezentat spre aprobare la Direcţia Pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJPCCN) Sibiu a primit avize negative atât la comisia locală, cât şi regională, la iniţiativa primarului Klaus Werner Iohannis, Consiliul Local Sibiu a aprobat proiectul. Mai mult, la acea vreme, chiar dacă toate documentele legale blocau Primăria Sibiu să organizeze licitaţie pentru viitorul şantier, dat fiind că nu există nici un fel de avize pentru acesta, administraţia a desemnat totuşi o firmă câştigătoare.

Monumente din centrul istoric, demolate
La propunerea primarului Klaus Iohannis, Consiliul Local Sibiu, controlat de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), a aprobat demolarea şi transformarea unor imobile monument aflate în centrul istoric. În articolul “Adio, cartierul Josefini”, publicat în Jurnalul Naţional pe 7 august 2009, se arăta că interesele economice şi imobiliare dominate de foştii proprietari de oi, ajunşi azi benzinari şi hotelieri miliardari, au ajuns să facă legea la Sibiu. “Beneficiarul proiectelor de hotărâre adoptate de Consiliul Local Sibiu este unul dintre cei mai bogaţi sibieni, fost proprietar de oi, acum transformat în dezvoltator imobiliar şi benzinar.
Apropiat al parlamentarilor PD-L de Sibiu, proprietarul Ana Oil SRL din Sibiu, Ioan Ghişe, este beneficiarul unei impresionante dispense din partea Primăriei Sibiu, care a acceptat construirea unui hotel de 13 etaje pe un trotuar, între case cu un singur etaj şi gard în gard cu Muzeul de Vânătoare”, se arăta în articol.

Vânzarea stadionului “Voinţa”

Tot la propunerea primarului Klaus Iohannis, Consiliul Local Sibiu a aprobat vânzarea Stadionului “Voinţa”, cel mai vechi din oraş, subiect tratat în 2009 în Jurnalul Naţional. “Dincolo de faptul că facilitează distrugerea unui alt teren de sport, Primăria Sibiu propune şi un preţ de dumping pentru vânzarea directă către UJCM Sibiu a Stadionului «Voinţa». Pentru 1 mp de teren, Primăria solicită 96 de euro, adică cel mult 20% din valoarea de piaţă a zonei. Pentru cei 42.071 mp, UJCM Sibiu va avea de plătit 4.038.816 euro în 45 de zile de la primirea documentelor, altfel terenul va fi scos la licitaţie”, scria Jurnalul Naţional.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Un articol de investigaţie publicat, în 2010, de Jurnalul Naţional, intitulat “Primăria Sibiu fentează criza cu 25%” arăta că, pe timp de criză, primarul Klaus Iohannis a crescut salariile arhitectului-şef cu 662 lei, ale directorilor şi directorilor adjuncţi cu până la 641 lei, ale şefilor de servicii şi de birou cu până la 555 lei. Autorul articolului explica atunci faptul că cei mai defavorizaţi, dacă nu ironizaţi, au rămas referenţii asistent ale căror venituri au fost mărite cu 4 până la 15 lei. “Dacă ţinem cont că hotărârea Consiliului
Local Sibiu a fost adoptată la data de 28 mai 2010, cu aplicabilitate de la 1 iunie, data la care intră în vigoare decizia Guvernului de reducere a salariilor cu 25%, în mod real, salariile angajaţilor din Primăria Sibiu nu se vor modifica în marja impusă de Executiv”, se arăta în articol.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis - mapa profesionala