Proiectul aeroportului internaţional al Sibiului, demarat în 2006, nu este cu totul gata nici până astăzi, deşi sau cheltuit peste 100 de milioane de euro. Aproape dublu decât s-a contractat iniţial.
“Întreaga afacere, coordonată de Iohannis ca primar şi de Martin Bottesch, fostul preşedinte al CJ Sibiu, este învăluită în suspiciuni de corupţie, clientelism, nereguli şi cheltuiri iresponsabile ale banului public. Se pare că s-au atribuit contracte fără licitaţie, s-au ales firme anume, s-au eliminat din proiect specialiştii români, iar o bună parte din lucrări s-au efectuat defectuos, în bătaie de joc”, se arată într-un comunicat de presă transmis pe data de 5 septembrie de Dan Şova, fostul ministru al Transporturilor.
Potrivit informaţiilor apărute în presă, viciile tehnice existente pot pune în pericol viaţa pasagerilor, element subliniat inclusiv în mai multe rapoarte ale companiilor aviatice care operează pe aeroportul Sibiu. Printre problemele tehnice apărute la aeroport se numără şi proiectarea subdimensionată a porţilor de acces de la garajele maşinilor de pompieri, surparea terenului de pe pista aeroportului, lipsa barierelor de acces de la parcarea aeroportului.
Pentru a se remedia aceste defecte s-au cheltuit foarte mulţi bani. “Într-o plângere penală din 26.06.2010, depusă de consilierul judeţean din acea perioadă, Corneliu Bucur, se solicită anchetarea conducerii Consiliului Judeţean Sibiu şi a primăriei Sibiu pentru modul incompetent şi fraudulos în care a fost derulat contractul privind lucrările la obiectivul extindere şi modernizare Aeroport Internaţional Sibiu, lucrări contractate la începutul anului 2006, la valoarea iniţială de 52 de milioane euro şi ajunse la sfârşitul lucrărilor contractate, cât şi a lucrărilor angajate suplimentar”, se precizează pe site-ul ancheteonline.ro.
Curtea de Conturi a descoperit acte contabile greşite
Curtea de Conturi Sibiu a descoperit înregistrări greşite în actele contabile ale Primăriei Sibiu, în valoare de peste 1,1 miliarde de lei, provenind din păstrarea unei evidenţe necorespunzătoare a patrimoniului public şi privat, fără ca acestea să producă însă prejudicii statului.
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Sibiu pentru anul 2009, s-au descoperit înregistrări greşite în contabilităţile unor primării şi instituţii publice din judeţ, în valoare de 1.317.153.000 de lei, dintre care 1.186.341.041 de lei doar la Primăria Sibiu. Specialiştii Curţii de Conturi Sibiu au stabilit, în urma unui control, că Primăria condusă de Iohannis a încălcat “prevederile legale referitoare la administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat”, prin “neconducerea evidenţei imobilizărilor pe categorii şi obiecte de evidenţă”. Concret, pentru Primăria municipiului Sibiu, măsurile dispuse de controlul Curţii de Conturi a vizat identificarea terenurilor, amenajărilor de terenuri sau a terenurilor cu construcţiile aferente înregistrate eronat în categoria construcţiilor şi înregistrarea acestora în conturile contabile de imobilizări pe categorii şi pe fiecare obiect de evidenţă.
Afaceri cu un patron cercetat de DNA
Primăria Sibiu va plăti aproape 4 milioane de euro pentru reabilitarea a patru străzi unei firme al cărei administrator este cercetat penal de DNA. Administratorul companiei Geiger Transilvania, Lorand Pal, este anchetat pentru nereguli într-o altă licitaţie fiind acuzat pentru folosirea de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. Pe 30 iulie, Primăria Sibiu a semnat un contract în valoare de 1,76 milioane de lei (aproape 4 milioane de euro) pentru reabilitarea străzilor Măgheranului, Calea Guşteriţei, Macaralei, Oţelarilor. Lucrările prevăd relocarea unor stâlpi electrici, devierea unor reţele electrice, trotuare, lucrări edilitare, alimentare cu apă, spaţii verzi, canalizare menajeră.