x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, declaraţii de ultimă oră de la Palatul Cotroceni: Voi propune un referendum privind modificare Codului penal

Iohannis, declaraţii de ultimă oră de la Palatul Cotroceni: Voi propune un referendum privind modificare Codului penal

23 Ian 2017   •   18:13
Iohannis, declaraţii de ultimă oră de la Palatul Cotroceni: Voi propune un referendum privind modificare Codului penal

Klaus Iohannis a făcut, luni, de la Palatul Cotroceni, cu ocazia sărbătoririi a Micii Uniri, o comparaţie între politicenii de astăzi şi cei de pe vremea unirii. 

Preşedintele a vorbit despre interesul pe care politicienii de atunci de a pune pe picioare o Românie modernă iar cei de astăzi sunt preocupaţi de albirea propriilor dosare.

Iohannis a vorbit de primul codul penal al lui Alexandru Ioan Cuza, luat după modelul francez. Acest cod penal incrimina abuzul în serviciu.

O coaliție aleasă să conducă România spre dezvoltare, se ocupă de modificarea Codului Penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului Penal într-un sens cel puțin discutabil - micșorarea amenzilor pentru abuz în serviciu.

Oamenii indignați au ieșit în stradă să protesteze împotriva modificarea legislației penale. Am auzit fel și fel de aberații. Imediat după ce au ieșit oamenii în stradă, activiști, agitați și agitatori au ieșit la televiziunile obediente să explice că este o nouă mineriadă. Auzi aberație. Că este o nouă lovitură de stat. Cetățenii să dea o lovitură de stat? Nu! Politicienii dau lovitură de stat!

Preşedintele a mai declarat că iniţiază demersurile pentru a pune în dezbatere publică şi a unui referendum privind modificare Codului penal.

"Este evident că există un larg interes pe această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD", a spus Iohannis la evenimentul organizat la Muzeul Palatului Cotroceni. 

"Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă naţională. Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă", a declarat Iohannis la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni. 

Şeful statului a subliniat că "aparent" se vorbeşte despre "chestiuni legate de justiţie, despre ordonanţe de urgenţă pe teme foarte concrete". 

"În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, stat de drept sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat? Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni, aşa cum sunt naţiunile europene, sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene? Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică, eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi. Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri. Îmi doresc o naţiune condusă de politicieni competenţi. Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru mine niciun preţ nu este prea mare", a afirmat Iohannis. AGERPRES

 

 

×