x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis îi caută serviciu lui Ludovic Orban. L-a desemnat premier de criză

Iohannis îi caută serviciu lui Ludovic Orban. L-a desemnat premier de criză

de Ion Alexandru    |    16 Oct 2019   •   09:18
Iohannis îi caută serviciu lui Ludovic Orban. L-a desemnat premier de criză

Ludovic Orban a fost desemnat, oficial, aseară, în calitatea de prim-ministru desemnat să conducă România până la viitoarele alegeri parlamentare. Președintele Klaus Iohannis a cerut, imperativ, partidelor și formațiunilor din Opoziție să susțină la vot acest guvern liberal, subliniind că principala prioritate pentru care ar trebui învestit acest Executiv este că PSD nu mai trebuie să rămână nici o zi la Palatul Victoria. Liderul PNL se bazează, la rândul lui, pe “discernământul” aliaților politici și promite “respectarea Statului de Drept”.

 

“Acum câteva zile a căzut Guvernul PSD și este foarte bine! PSD a inhibat dezvoltarea României”, a declarat, ieri, președintele Klaus Iohannis, înainte de a anunța că îl desemnează pe Ludovic Orban, președinte al partidului care îi susține candidatura pentru un al doilea mandat, pentru a deveni premier al României. “După consultările cu toate partidele și formațiunile existente în Parlament, aflate în Opoziție, am stabilit că se conturează un nou guvern în jurul PNL. PNL a fost singurul partid care și-a asumat responsabilitatea guvernării în această perioadă de tranziție. Pentru că mandatul acestui guvern va fi unul scurt, până la alegerile parlamentare”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele confirmă că, în opinia sa, se impun alegeri anticipate, însă nu înainte de consumarea alegerilor prezidențiale. Motivul este că, dacă s-ar declanșa anticipatele, Guvernul Dăncilă interimar ar rămâne la Palatul Victoria până în primăvară. Astfel, Iohannis a anunțat că l-a desemnat drept premier pe Ludovic Orban, “pentru că așa mi se pare corect”. Președintele și-a exprimat speranța ca toți parlamentarii din Opoziție să înțeleagă că ne aflăm într-o perioadă de criză și că este nevoie ca acest guvern să fie instalat urgent, pentru a se putea închide bugetul pe anul 2019 și să se elaboreze bugetul pentru anul 2020. “Nu va fi ușor deloc. Va fi dificil de negociat proiecte legislative complicate”, a conchis șeful statului.

 

Orban și-a prezentat obiectivele. O listă de clișee

Premierul desemnat are, astfel, ocazia să aibă o slujbă, după aproape trei ani de stat în afara unei funcții politice, fiind nevoit, în această perioadă, să lucreze part-time la o companie de construcții din Târgu Mureș. Iar în ultimul an, el a fost mult prea ocupat cu luptele politice. De altfel, conform unei declarații recente, Orban a confirmat că nu mai lucrează la această societate. Trecând peste acest aspect, Orban a prezentat prioritățile guvernului pe care încearcă să-l treacă de votul Parlamentului. El vorbește despre refacerea echilibrelor macroeconomice, de restructurarea masivă a aparatului guvernamental, de readucerea competenței în instituțiile publice, de atragerea de investiții strategice și de consolidarea parcursului european al României. Dar Orban a ținut să sublinieze că obiectivele guvernului pe care speră să-l conducă vizează “respectarea standardelor în ceea ce privește Statul de Drept” și “asigurarea unei independențe reale a Justiției”.

 

 

×
Subiecte în articol: ludovic orban