x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis ne ţine în stand-by. Vom avea Guvern abia după Revelion

Iohannis ne ţine în stand-by. Vom avea Guvern abia după Revelion

de Marius Gîrlașiu    |    30 Dec 2016   •   08:10
Iohannis ne ţine în stand-by. Vom avea Guvern abia după Revelion
Sursa foto: Angelo Brezoianu

Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri la Palatul Cotroceni cu Sorin Grindeanu, propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier, însă a amânat desemnarea acestuia pentru Palatul Victoria. Decizia preşedintelui ţine în stand-by scena politică şi sporeşte tensiunea în interiorul PSD, în condiţiile în care social-democraţii aşteaptă de două săptămâni intrarea la guvernare.

 

Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat ieri pe Sorin Grindeanu la o întâlnire între patru ochi la Palatul Cotroceni, însă a amânat anunţul desemnării fără vreo explicaţie oficială. Întâlnirea tete-a-tete a avut loc la ora prânzului, însă omul lui Liviu Dragnea n-a zăbovit mai mult de jumătate de oră în Palatul prezidenţial. Era de aşteptat ca Preşedinţia să anunţe la final o declaraţie de presă în care preşedintele să anunţe public dacă acceptă sau nu propunerea PSD, dar surse din Administraţia Prezidenţială au transmis că Iohannis nu va face niciun comentariu. Surse oficiale au relatat totuşi că preşedintele Iohannis a avut ”o discuţie bună” cu Sorin Grindeanu, pe care îl consideră ”o variantă mai bună” decât Sevil Shhaideh. Aceleaşi surse au mai precizat că şeful statului apreciază faptul că noua propunere de premier a PSD a trecut prin filtrul partidului şi a fost asumată transparent în Comitetul Executiv. Temporizarea gândită la Cotroceni amână practic învestirea noului Executiv, care va primi votul de încredere al Parlamentului abia după Anul Nou. Miercuri seara, premierul propus de PSD se declara pregătit de orice scenariu într-o emisiune la Antena 3. ''Nu vreau să fac aprecieri vizavi de ce va face domnul preşedinte. Sunt bănăţean, îmi place să merg încet”, spunea premierul propus de PSD.

 

Depeşă pentru Dragnea şi Sevil

Surse din Administraţia Pretidenţială susţin că Iohannis i-ar fi trimis atât lui Liviu Dragnea, cât şi lui Sevil Shhaideh, o scrisoare în care a explicat motivele pentru care a respins prima propunere de premier din partea PSD. Şeful statului ar fi invocat “motive politice şi nepolitice” şi a transmis că nu a comunicat public motivele refuzului pentru a proteja imaginea lui Sevil Shhaideh. În plus, Iohannis ar fi făcut referire inclusiv la faptul că propunerea lui Sevil Shhaideh nu a fost trecută prin filtrul partidului, fiind o alegere impusă exclusiv de către Liviu Dragnea, spre deosebire de Sorin Grindeanu, care a primit votul social-democraţilor în Comitetul Executiv.

 

Năstase: “Războiul va continua”

Fostul preşedinte PSD Adrian Năstase consideră că Iohannis va accepta propunerea lui Dragnea, însă “războiul cibernetic” va continua. “Va fi acceptată propunerea Grindeanu? Eu cred că da. Deşi războiul cibernetic intern va continua. Informaţii <> sau <> vor polua în continuare spaţiul public, pentru a crea diversiuni, pentru a demola, pentru a demitiza. Mi se pare remarcabil felul în care noi am reuşit să distrugem fundamentul actualei republici - Revoluţia din 1989, transformată într-o cinică lovitură de stat, care nu mai merită, după un sfert de secol, decât nişte flori trimise prin mesageri. Ne pregătim, în lunile următoare, şi pentru demitizarea Marii Uniri?", a scris Năstase pe blogul personal. “Sunt convins că îl va nominaliza pentru votul în Parlament, e un om serios, un coleg bun, un coleg care are experienţă administrativă şi din Consiliul Judeţean, fiind în acest moment preşedinte de CJ, cât şi guvernamental, fiind fost ministru la Comunicaţii. Sorin Grindeanu, cu siguranţă, va îndeplini programul de guvernare şi ceea ce PSD a promis românilor în campania electorală”, a spus şi senatorul Niculae Bădălău, noul preşedinte executiv al PSD.

 

Ce prevede Constituţia

Potrivit Constituţiei, “candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului” - Art. 103, alin. (2). Acelaşi articol mai prevede că programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

Sorin Grindeanu, premierul propus de PSD: Nu vreau să fac aprecieri vizavi de ce va face domnul preşedinte.  Eu sunt bănăţean şi îmi place să merg încet. Haideţi să vedem ce se va întâmpla şi cum vor arăta lucrurile. Cred că e normal să aşteptăm decizia preşedintelui.

 

Orban: “Premierul kamikaze”

Fostul lider al PNL, Ludovic Orban, a comentat pe Facebook situaţia în care se află Sorin Grindeanu, premierul propus de PSD. “Orice premier propus de PSD are vocaţie de kamikaze. Pentru că nu el va conduce cu adevărat Guvernul, ci Dragnea. Pentru că miniştrii şi secretarii de stat nu vor fi numiţi şi nu vor asculta de el ci de Dragnea. Dacă rămâne în lesa lui Dragnea moare, dacă încearcă să scape din lesă moare (politic, evident)”, a scris Orban pe pagina sa.

 

Şi nr. 2 din PSD e condamnat

Miercuri seara, Comitetul Executiv al PSD l-a ales pe senatorul Niculae Bădălău în funcţia de preşedinte executiv al partidului, poziţie ocupată în trecut de către Valeriu Zgonea, dar şi de Liviu Dragnea (începând din 2013), pe vremea când partidul era condus de Victor Ponta. De altfel, organizaţia PSD Giurgiu condusă de Bădălău a scos cel mai mare scor din ţară la alegerile parlamentare (peste 68%), performanţă care a fost răsplătită pe măsură de Liviu Dragnea, cel care i-a oferit lui Bădălău şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului.

 

×
Subiecte în articol: sorin grindeanu klaus iohannis