CCR a admis, parțial, existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinție, generat de refuzul lui Iohannis de a semna decretele de revocare înaintate de primul ministru și de numire a miniștrilor interimari. Printre cererile de revocare se numără și cea a Anei Birchall, ministru al Justiției, pentru care Dăncilă a solicitat înlocuirea cu judecătoarea Dana Gârbovan. Curtea a decis că Iohannis trebuie să semneze de îndată revocarea și, totodată, numirea interimarilor pe funcțiile lăsate libere, prin demisie, de reprezentanții ALDE.
Deși nu a constatat integral existența conflictelor juridice de natură constituțională, Curtea Constituțională a dat un răgaz de 45 de zile PSD pentru a se pregăti pentru confruntarea din Parlament. „Nu constată existența conflictului juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de a semna decretele de numire a miniștrilor titulari”, a stabilit CCR, după ce a constatat că, prin demisia ALDE din Executiv, Guvernul și-a schimbat componența politică.
Astfel, conform Constituției, odată modificată componența politică, Guvernul trebuie să se prezinte în fața plenului celor două Camere, pentru a primi aprobarea remanierii propuse de prim-ministru. Pentru a primi această aprobare, este nevoie de votul majorității aleșilor prezenți. Respingerea remanierii nu conduce însă la demiterea Executivului, ci doar la respingerea remanierii.
Dușmanul SIIJ, scos din Executiv
În fapt însă, decizia CCR este una devastatoare mai mult pentru Klaus Iohannis, care este obligat să numească miniștrii interimari propuși, pe care i-a respins, fără a motiva concret de ce. Iar decretele trebuie semnate de îndată. După preluarea interimatelor, ministerele în cauză pot fi conduse timp de 45 de zile. Timp suficient pentru premier să încerce o consolidare a votului în Parlament. În acest sens, CCR a constatat existența conflictului
Cea mai usturătoare latură a deciziei vine la punctul al doilea al minutei, unde se arată că, tot de îndată, președintele României este obligat să semneze toate decretele de revocare a miniștrilor, la cererea primului ministru. Iar printre aceste decrete se află, obligatoriu, și demiterea Anei Birchall de la Ministerul Justiției. Birchall fiind, de altfel, singurul ministru PSD la numirea căreia Iohannis nu a avut nimic de comentat, lucru de înțeles, mai ales după poziția acesteia față de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Decizia CCR îl mai obligă pe Klaus Iohannis să motiveze în scris de ce a respins numirea judecătoarei Dana Gârbovan în funcția de ministru al Justiției.
Iohannis trage de timp
Aseară, Klaus Iohannis era așteptat să anunțe semnarea decretelor de numire în funcțiile de miniștri interimari a lui Niculae Bădălău, la Ministerul Energiei, a lui Ioan Deneș, la Ministerul Mediului, și a lui Radu Oprea, la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul. Nu a făcut acest lucru. El a dat vina pe Guvern pentru criza politică și a precizat că va lua o decizie dacă va semna decretele de numire a interimarilor și de revocare a miniștrilor numai după ce „va citi și analiza decizia Curții Constituționale”. Și o îndeamnă pe Viorica Dăncilă să se prezinte de îndată în fața Parlamentului. Cu toate că, de îndată, este obligația sa constituțională de a respecta deciziile CCR.