x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Reconstruirea încrederii în politică, tema pe care o propun în 2016

Iohannis: Reconstruirea încrederii în politică, tema pe care o propun în 2016

16 Dec 2015   •   12:13
Iohannis: Reconstruirea încrederii în politică, tema pe care o propun în 2016

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că tema pe care o propune pentru anul 2016 este reconstruirea încrederii în politică, precizând că este datoria sa, ca mediator între stat şi societate, să fie purtătorul mesajului de înnoire, dar greul acestei misiuni îl vor duce partidele.

"Reconstrucţia încrederii în politică e tema pe care o propun în perspectiva anului 2016. Reconstrucţia încrederii în instituţiile democratice, în actul politic, în partide şi în cei care le reprezintă, adică în dumneavoastră. Mă fac astfel purtătorul mesajului de înnoire pe care îl dau sub diverse forme concetăţenii noştri. Ca mediator între stat şi societate, e datoria mea să fac acest lucru, dar greul acestei misiuni revine partidelor. Tocmai înnoirea în materie de idei, practici şi oameni este şansa pentru a menţine stabilitatea şi echilibrul sistemului politic", le-a spus Iohannis deputaţilor şi senatorilor la Palatul Parlamentului.

Preşedintele s-a pronunţat în favoarea unui sistem politic în care să fie reprezentate atât stânga, cât şi dreapta, în care să fie competiţie, dar a respins ideea unei scene politice cu partide extremiste, populiste sau radicale.

"Îmi doresc ca atunci când se gândesc la politică, cetăţenii noştri să nu o asocieze la modul general şi nediferenţiat cu ineficienţa, minciuna sau corupţia. Îmi doresc ca românii să perceapă politica drept ceea ce e menită să fie: un spaţiu al reprezentării şi deciziei responsabile la care e onorabil şi onorant să participi, iar a face politică, să fie în conştiinţa tuturor un mod prin care îţi serveşti naţiunea. Pentru toate acestea va fi nevoie de voinţă şi deschidere din partea partidelor politice consacrate şi de curaj şi efort din partea celor care participă pentru prima dată la competiţii electorale", a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat, însă, că pentru a reconstrui încrederea este nevoie de un efort din partea tuturor, nu numai din partea partidelor.

"Să recunoaştem lucrurile bune şi să păstrăm ce funcţionează. Dacă ne dorim o construcţie durabilă, va trebui să evităm capcana lui 'nimic nu este bun'. Să nu condamnăm instituţiile pentru culpa individuală sau lipsa de corectitudine a unor persoane şi să respingem tentaţia radicalismului şi a suspiciunii permanente. Am convingerea că românii vor dovedi înţelepciune şi echilibru", a precizat preşedintele. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis