x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: România e alături de Franţa în gestionarea unor provocări complexe precum terorismul

Iohannis: România e alături de Franţa în gestionarea unor provocări complexe precum terorismul

14 Iul 2016   •   18:14
Iohannis: România e alături de Franţa în gestionarea unor provocări complexe precum terorismul

România este alături de Franţa în gestionarea unor provocări complexe ca fenomenul terorist sau schimbările climatice, Parisul fiind un aliat esenţial al Bucureştiului în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia organizată de Ambasada Franţei cu ocazia Zilei Naţionale a acestei ţări.

"Dorim să depăşim împreună provocările actuale şi să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care să valorifice oportunităţile viitorului. Determinarea României în acest sens şi ataşamentul nostru faţă de ceea ce înseamnă proiectul european sunt cât se poate de ferme. Acest proiect trebuie să aibă în centrul său principiile solidarităţii şi unităţii, să răspundă concret aşteptărilor cetăţenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile şi libertăţile fundamentale europene. România este gata să lucreze substanţial, împreună cu Franţa şi cu toţi ceilalţi parteneri europeni, pentru reuşita acestui proiect", a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, o Franţă puternică este în interesul României, aşa cum o Românie puternică, partener de încredere la nivel regional, european şi internaţional, este în interesul direct al Franţei.

El a amintit, în context, de vizita preşedintelui Francois Hollande în România, în luna septembrie, exprimându-şi convingerea că acesta va fi "un moment de referinţă în consolidarea Parteneriatului strategic româno-francez".

Klaus Iohannis a arătat că şi în domeniul economic există toate premisele pentru o colaborare mai strânsă între cele două state.

"Mă refer aici atât la prezenţa în România a unor investitori francezi de primă mărime, dar şi la interesul tot mai pronunţat al IMM-urilor franceze faţă de oportunităţile oferite de piaţa românească. Cercetarea, inovarea şi noile tehnologii sunt alte domenii de mare potenţial în relaţia dintre România şi Franţa. În acest sens, amintesc proiecte de succes româno-franceze, precum Airbus Helicopters sau Laserul de la Măgurele, care va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare şi pe aplicaţiile acesteia", a precizat Iohannis.

Referindu-se la însemnătatea datei de 14 iulie, preşedintele a afirmat că aceasta nu reprezintă doar Ziua Naţională a Franţei, ci şi "una dintre marile date emblematice ale istoriei, un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru apărarea valorilor şi principiilor fundamentale ale democraţiei şi ale drepturilor omului".

"Adesea, în încercarea de a înţelege măreţia sărbătorii de la 14 Iulie, ajungem să privim nu numai către Franţa şi marele său destin istoric, ci şi către noi înşine. Într-adevăr, ca şi poporul francez, şi noi, poporul român, credem cu tărie în aceleaşi idealuri. Poate de aceea vedem spiritul Marseillaise-ei atât de apropiat de cel al imnului nostru, 'Deşteaptă-te, române!' ", a adăugat Klaus Iohannis.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis franta