x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis se întâlneşte azi cu Donald Trump la Casa Albă 

Iohannis se întâlneşte azi cu Donald Trump la Casa Albă 

de Marius Gîrlașiu    |    09 Iun 2017   •   08:35
Iohannis se întâlneşte azi cu Donald Trump la Casa Albă 

Klaus Iohannis se întâlneşte, astăzi, la Washington, cu preşedintele american Donald Trump, într-o vizită de lucru care marchează aniversarea a două decenii de la încheierea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite. Iohannis devine astfel primul şef de stat din Europa Centra­lă şi de Est invitat la Casa Albă, la nici jumătate de an de la preluarea mandatului de către administraţia Trump. 

„Întâlnirea noastră va fi importantă nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului român de acasă, asupra comuni­tăţii româneşti din SUA, asupra comunităţilor de afaceri din ţările noastre şi asupra tuturor celor care au depus eforturi pentru a face relaţia noastră mai solidă”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei dezbateri referitoare la importanţa parteneriatului strategic România-SUA, la sărbă­torirea a 20 de ani. În discursul său, Iohannis a respins categoric ideea ruperii Uniunii Europene de SUA şi a explicat că ţara noastră este gata să-şi asume rolul de punte de legătură între cele două blocuri politice. „România rămâne un membru UE credincios relaţiei trans-atlan­tice, o poziţie care s-ar putea dovedi şi mai importantă acum, după ce Marea Britanie a decis să părăsească UE. Parteneriatul strategic cu SUA e garanţia că România nu se va mai întoarce la o anumită sferă estică de influ­neţă”, a mai explicat preşedintele. „Această vizită va avea, cu sigu­ranţă, efecte majore asupra evoluţiei acestui parteneriat pe toate planurile, pentru apărarea şi securitatea României şi a Statelor Unite, cât şi pentru prosperitatea cetăţenilor ambelor ţări”, a spus şi ambasadorul României la Washington, George Maior. Iohannis s-a întâlnit, ieri, la sediul Congresului american, cu preşedintele pro-tempore al Senatului, Orrin Hatch, având o serie de întâlniri şi cu membri ai grupului românesc din Congres şi cu membri seniori ai Camerei Reprezentanţilor. Spre seară, Iohannis a participat şi la o cere­monie de decorare a unor congresmeni americani, urmând ca astăzi să fie primit la Casa Albă de preşedintele Donald Trump. 

Se ocupă de Legea salarizării unitare când revine în ţară 

Aflat peste Ocean, Iohannis a citit în presă despre criza guvernamentală de la Bucureşti, unde premierul Sorin Grindeanu pare să fi pierdut sprijinul PSD şi al liderului social-democrat Liviu Dragnea. „Sunt convins că dacă ar fi ceva serios, ar veni să mă anunţe despre aceste probleme. Nu pot să spun mai multe pentru că nu am discutat aceste chestiuni. Dar dacă ar fi ceva, probabil ar veni să mă informeze săptămâna viitoare, când voi fi înapoi la Cotroceni”, a spus Iohannis la Washington. Întrebat de jurnaliştii români despre Legea salarizării, adop­tată miercuri de Parlament, preşedintele a spus că se va ocupa de acest subiect la reve­nirea din SUA. „Vă promit că o să vă spun atunci tot ce fac cu legea salarizării. Deocamdată, cel puţin aşa se aude aici, în America, creşterile de salarii au fost amânate, nu ştiu din ce motiv, dar o să mă documentez foarte, foarte bine. Eu cred că ajung acasă când ajunge legea la mine, aşa că putem să avem grijă de toate”, a spus Iohannis după o întâlnire avută miercuri cu reprezentanţii comunităţii de români de peste Ocean. Şeful statului a vorbit la Washington şi despre iminenţa introducerii unui prag valoric pentru incri­minarea penală a abuzului în serviciu, după ce Curtea Consti­tuţională a decis că este „obli­gaţia” Parlamentului să impună un prag în definiţia infracţiunii. „Eu m-am exprimat la această chestiune şi nu mi-am revizuit punctul de vedere, dar cu sigu­ranţă specialiştii în Drept vor dezbate această chestiune şi, după cum se aude, şi din partea Guvernului vor veni propuneri. Aştept cu mare interes deznodă­mântul”, a comentat Iohannis. 
 

×
Subiecte în articol: Donald Trump klaus iohannis