x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Sperăm ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetare

Iohannis: Sperăm ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetare

08 Iul 2018   •   13:05
Iohannis: Sperăm ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetare

Matematica şi materiile din categoria Ştiinţe sunt esenţiale în construcţia curriculară, încă din timpul educaţiei timpurii, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, duminică, la deschiderea celei de-a 59 ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică (IMO). 

 

Cu această ocazie, şeful statului a vorbit despre importanţa educaţiei în dezvoltarea viitoarelor generaţii şi a acelor societăţi către care omenirea ţinteşte. 

"Cred că matematica şi materiile din categoria Ştiinţe, Tehnologie, Inginerii şi Matematică sunt esenţiale în construcţia curriculară încă din timpul educaţiei timpurii, dacă ne dorim să avem în viitor veritabile societăţi ale cunoaşterii. Din nefericire, nu toţi copiii au oportunitatea de a accesa o educaţie de calitate. Este important să lucrăm activ pentru a îmbunătăţi calitatea predării Matematicii pentru cât mai mulţi copii din întreaga lume. Oferindu-le şansa de a învăţa, putem transforma vieţi, economii şi societăţi. Cu cât avem sisteme de educaţie mai eficiente şi mai adecvate noilor generaţii şi societăţilor în care ne dorim să trăim cu atât mai mult contribuim la pacea şi la dezvoltarea pe mapamond", a spus preşedintele Iohannis. 

Acesta a subliniat că pentru România este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi ataşamentul şi deschiderea către cunoaştere, ştiinţă şi cooperare internaţională. In acelaşi timp, preşedintele şi-a manifestat speranţa ca în viitor România să devină o destinaţie pentru cercetarea în domeniul Ştiinţelor. 

"Cel mai bun mod de a celebra marile reuşite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generaţii. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru decât investirea în educaţie, cooperare transfrontalieră şi dezvoltare durabilă. Sperăm ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetarea în domeniul Matematicii şi al ştiinţelor care o folosesc şi, de ce nu, să ne vedem - cu o parte dintre voi - studenţi în România sau implicaţi în proiecte de cercetare - cooperare cu parteneri din România", a arătat Iohannis. 

Preşedintele le-a transmis celor peste 600 de tineri concurenţi încrederea că vor face parte dintre elitele intelectuale ale ţărilor lor şi ale lumii în general. "Lucian Blaga, un renumit filosof şi poet român, spunea că 'Matematicianul este îmblânzitorul ce a domesticit infinitul'. În zilele următoare, sunt convins că veţi demonstra această afirmaţie, împingând încă o dată limitele voastre şi ale umanităţii în acest domeniu", a precizat Klaus Iohannis. 

La Cluj-Napoca are loc în această perioadă cea de a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, eveniment iniţiat de ţara noastră în 1959. Prima ediţie a avut loc la Braşov, când au participat doar şapte ţări, iar anul acesta Cluj-Napoca organizează a VI-a ediţie românească a concursului, devenit astăzi cea mai mare competiţie din domeniul ştiinţelor exacte. 

Evenimentul reuneşte la Cluj, în perioada 3 - 14 iulie, 615 concurenţi din 110 ţări, precum şi 263 de lideri, deputy-lideri şi observatori, aproximativ 900 de invitaţi străini, peste 300 de voluntari şi aproximativ o sută de persoane implicate în organizarea de zi cu zi. 

România şi Bulgaria sunt singurele ţări din lume care au participat la fiecare ediţie a IMO, fără întrerupere.

La deschiderea manifestării de duminică au participat ministrul Educaţiei, Valentin Popa, preşedintele bordului IMO, britanicul Geoff Smith, vicepremierul Ana Birchall, academicianul Viorel Barcu, care a participat la prima ediţia a IMO, în 1959, preşedintele Comitetului Ştiinţific de organizare al IMO 2018, Radu Gologan, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, mai mulţi ambasadori, parlamentari, autorităţi locale. AGERPRES

×