x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Sperăm să se întrunească condițiile politice pentru aderarea la Schengen

Iohannis: Sperăm să se întrunească condițiile politice pentru aderarea la Schengen

12 Oct 2022   •   18:21
Iohannis: Sperăm să se întrunească condițiile politice pentru aderarea la Schengen
Sursa foto: Presidency

„Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, spune Klaus Iohannis, în prezența premierului olandez, Mark Rutte.

„Am discutat și despre așteptarea legitimă a României de a adera la Spațiul Schengen”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că a reiterat toate argumentele care susțin că aderarea României la Schengen „nu e doar necesară, ci și extrem oportună”.

„România îndeplinește cerințele tehnice privind apartenența sa la Spațiul Schengen și acționează deja ca un membru de fapto al acestuia, în deplin spirit de solidaritate europeană. Suntem parte integrantă a reformei Spațiului Schengen și ne implicăm activ în eforturile de modernizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea și consolidarea Spațiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, încheie Iohannis.

„Am discutat in extenso. Discuția a fost una pozitivă. Toți căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza procesul de finalizare la Spațiul Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne imaginăm că putem să eșuăm în acest demers, dar e destul de limpede că acei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar cei din UE doresc să primească confirmarea că nu doar am aderat la anumite proceduri, ci ne-am făcut temele și în celelalte domenii”, menționează Klaus Iohannis.

El arată că procedurile Schengen nu au rămas la nivelul anului 2011, ci au evoluat.

„Întregul Spațiul Schengen e supus unor modernizări. Pentru a avea claritate, e nevoie încă de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmație exagerat de optimistă asupra duratei. Încercăm cât mai repede să finalizăm procedura cu succes. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă strict la chestiunile legate de Schengen. Eu sunt optimist”, afirmă șeful statului.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat miercuri despre aderarea României la Schengen că toate condițiile trebuie să fie îndeplinite înainte de a se lua o decizie.

Președintele Klaus Iohannis, premierul olandez, Mark Rutte, precum și șeful Executivului de la București, Nicolae Ciucă, au vizitat Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Brașov.

 

(sursa: Mediafax)

 

Declarații de presă comune cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos

×