x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis vrea să asculte vocea străzii

Iohannis vrea să asculte vocea străzii

06 Noi 2015   •   09:17
Iohannis vrea să asculte vocea străzii

Klaus Iohannis a început, ieri, consultările cu partidele parlamentare pentru nominali¬zarea noului premier. Deocam¬dată, interimar a fost numit ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Preşedintele a igno¬rat propunerea lui Victor Ponta de a-l numi premier interimar pe ministrul Apără¬rii, Mircea Duşa. „Este mai mult decât o simplă schimbare de Guvern. E o schimbare de paradigmă în politica româ¬nească”, a declarat Iohannis.
Sorin Cîmpeanu (ALDE) a fost alegerea lui Klaus Iohannis pentru a asigura timp de 45 de zile interimatul funcţiei de premier. Ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu (47 de ani) a studiat la Academia de Infor¬maţii a SRI şi l-a susţinut pe Victor Ponta în campania electo-rală pentru prezidenţiale. Sub conducerea lui Cîmpeanu, ministerul Educaţiei a iniţiat celebra ordonanţă de urgenţă care amnistia plagiatorii şi le dădea doctorilor posibilitatea să renunţe la titlul obţinut. Consi¬liul de Etică din subordinea lui Sorin Cîmpeanu l-a spălat de plagiat şi pe vicepremierul Gabriel Oprea, oferind în cazul acestuia un verdict de neplagiat. Tot ieri, preşedintele a demarat negocierile cu partidele parla¬mentare pentru a desemna urmaşul lui Victor Ponta la Palatul Victoria. Primii care s-au aşezat la masă cu Iohannis au fost reprezentanţii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea. „Vorbim de o schimbare de paradigmă în poli¬tica românească şi este bine să găsim cele mai bune soluţii”, le-a spus preşedintele membrilor PSD. Doar că soluţia lui Liviu Dragnea nu a fost un nume de premier. „Vreau să plecăm de la altceva, nu de la a nominaliza o persoană care să bată la uşa fiecărui partid şi să stăm toţi cu emoţii”, a explicat Liviu Drag-nea. Liderul PSD nu a exclus nici varianta unui Guvern de tehnocraţi sau al unui Executiv format din tehnocraţi.

Invită nemulțumiții la discuţii
Klaus Iohannis va invita la negocieri şi oamenii simpli care protestează în stradă. „V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre”, le-a transmis preşedintele. „Voi con-voca un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi stra-da”, a explicat Iohannis. De văzut cum vor fi aleşi protesta¬tarii din stradă, în condiţiile în care Constituţia prevede doar consultări cu partidele parla-mentare pentru nominalizarea noului premier.



PNL vrea anticipate
Imediat după liderii PSD, libe¬ralii s-au aşezat şi ei la masă cu Klaus Iohannis. „Nu am făcut niciun fel de propunere de premier. Propunerea PNL este aceea de dizolvare a Parlamen¬tului şi convocarea de alegeri anticipate”, a anunţat Alina Gorghiu, după consultări. Din delegaţia liberalilor au mai făcut parte Vasile Blaga şi Mircea Ionescu Quintus.

PDL, „consultări” la DNA
În paralel cu negocierile de la Cotroceni, foştii pedelişti au avut „consultările” lor cu procurorii DNA. Rând pe rând, fostul premier şi preşedinte al PDL, Emil Boc, fostul secretar general al partidului, senatorul Gheorghe Flutur, şi fostul vice¬preşedinte, Sulfina Barbu, au fost audiaţi în calitate de mar-tori în dosarul Elenei Udrea. În acelaşi dosar, au mai fost audiaţi ca martori Vasile Blaga, Ioan Oltean, Anca Boagiu şi Adriean Videanu. Toţi foştii lideri PDL au dat declaraţii în legătură cu finanţarea campa¬niei electorale din 2012 a PDL din banii primiți de Elena Udrea ca mită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, 5 milioane de dolari, pentru facilitarea unui contract cu Hidroelectrica.

Klaus Iohannis a fost criticat de predecesorul său, Traian Băses¬cu,deoarece invitarea la consul¬tări a societăţii civile ar fi neconstituţională în cazul desemnării premierului.
 

×