La o saptamana de la adoptarea Legii Lustratiei de Senat, Ion Iliescu se dezlantuie impotriva acestui act normativ. El spune ca legea este "un stalinism intors pe dos" si o forma de "talibanism feroce".
Aflat ieri impreuna cu Petre Roman la lansarea cartii "Planul B 2.0" a lui Lester Brown, Ion Iliescu a criticat dur Legea Lustratiei. "Este o rusine nationala prin continutul sau nedemocratic, neeuropean si neconstitutional", a spus senatorul PSD Ion Iliescu despre legea care interzice persoanelor care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist sa ocupe functii de demnitate publica. Total indignat de forma in care senatorii au adoptat legea, Iliescu a dat ieri drumul unui sir lung de critici, folosind cuvinte dintre cele mai grele. "Legea este un stalinism intors pe dos. In anii â40 erau exclusi din viata publica membrii fostelor partide burghezo-mosieresti, fostii mosieri si fiii lor. Acum legea este inteleasa pe dos, cu acelasi principiu. Este o mentalitate stalinista, totalitarista. (...) Ne intoarcem la viziuni primitive? Este un talibanism feroce", a declarat Iliescu. El a acuzat forma "deplorabila" a legii, sustinand ca aceasta "ia la gramada categorii de oameni" care sunt "blamati si lipsiti de drepturi civile", desi, democratic, fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale si judecat individual. DEJA LUSTRAT. Vizat de lege, avand in vedere functiile detinute in timpul regimului comunist (secretar al Comitetului Central al PCR, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis in perioada 1971-1974, presedinte al Consiliului Judetean Iasi, in anii 1974-1979), Iliescu a spus insa ca nu se teme. Asta pentru ca, a explicat senatorul, a fost lustrat toata viata. El a relatat, pe pasi, cum s-a intamplat acest lucru de-a lungul vietii, de la momentul cand era "un pustan de 10 ani", pe vremea lui Carol al II-lea, si nu a putut sa dea examen la liceu pentru ca tatal sau era la inchisoare si pana la experienta din comunism, cand a fost dat afara din partid, dupa vizita din Coreea a lui Ceausescu, si apoi de la "meseria de la ape", pentru ca s-a opus "unor proiecte idioate" precum cel al canalului Dunare-Bucuresti. El a terminat amintind de postul de la Editura Tehnica, perioada in care a fost urmarit de trei echipaje ale Securitatii. "Asa ca am o experienta istorica de o viata din acest punct de vedere", a conchis senatorul.
|
EXPERIENTA
"Am fost dat iar afara, am lucrat la Editura Tehnica, eram urmarit permanent de trei echipaje de Securitate, doua dupa mine, al treilea acasa" Ion Iliescu senator PSD |
Citește pe Antena3.ro