x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iordache a fost audiat în secret la Parchetul General

Iordache a fost audiat în secret la Parchetul General

de Marius Gîrlașiu    |    11 Apr 2017   •   09:33
Iordache a fost audiat în secret la Parchetul General
Sursa foto: DIANA OROS

Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a fost audiat în mare secret la Parchetul General, în dosarul deschis după adoptarea Ordonanţei 13. Întâlnirea cu procurorii a avut loc vinerea trecută, susţin surse judiciare.

Ancheta în cazul OUG 13 continuă la Parchetul condus de Augustin Lazăr în ciuda deciziei CCR prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a considerat inoportună declanşarea procedurii de revocare în cazul procurorilor-şefi al DNA şi Parchetului General, însă a dispus o monitorizare constantă asupra celor două instituţii.

Supravegherea dispusă de ministrul Justiţiei nu i-a timorat pe procurorii din subordinea lui Augustin Lazăr, care au continuat ancheta în dosarul deschis de DNA după adoptarea controversatei OUG 13. Surse judiciare susţin că protagonistul ordonanţei, fostul ministru Florin Iordache, a fost audiat la Parchetul General vinerea trecută, însă „convocarea” s-a făcut în linişte, departe de ochii jurnaliştilor. Iordache a dat cu subsemnatul în calitate de martor, însă acuzaţiile reţinute în dosar îl vizează. Ancheta în cazul OUG13 a ajuns la Parchet după ce DNA a clasat faptele pentru care a început investigaţia din lipsă de probe, însă a disjuns dosarul şi l-a trimis către PÎCCJ sub aspectul săvârşirii unor alte cinci acuzaţii: favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri,  sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi prezentarea cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Curtea Constituţională a hotărât că ancheta deschisă de DNA după adoptarea OUG13 a generat un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern, motivând că procurorii nu pot ancheta legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Potrivit ministrului Tudorel Toader, „Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor guvernului care afectează buna funcţionare a sa, având drept consecinţă intimidarea legiuitorului delegat”. Procurorul general, Augustin Lazăr, a explicat recent că ancheta este încă în curs, iar procurorii „se ţin departe de evenimentele emoţionale”. Parchetul cercetează însă doar posibilele fapte penale, nu şi oportunitatea adoptării ordonanţei 13.

 

Procurorii îşi îndeplinesc misiunea conform rolului lor în societate, se ţin departe de evenimentele emoţionale care au loc, pentru că procurorii trebuie să rezolve la rece problemele juridice ale societăţii. Augustin Lazăr, Procurorul general al României

×
Subiecte în articol: florin iordache