x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iorgulescu (CRJ): Parlamentul să ceară CSAT lămuriri despre Strategie, nu acelea sunt problemele

Iorgulescu (CRJ): Parlamentul să ceară CSAT lămuriri despre Strategie, nu acelea sunt problemele

23 Iun 2010   •   00:00

Parlamentul României trebuie să solicite, de îndată, clarificări CSAT şi Preşedintelui României faţă de multiplele vulnerabilităţi incluse în Strategia Naţională de Apărare, opinează Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice (CRJ).

"Se menţionează în text despre scăderea capacităţii de aplicare a legii unor instituţii publice din România, lucru corect, cunoscut de toată lumea, cu amendamentul că în România legea nu se aplică, şi, pe cale de consecinţă, în România nu există stat de drept", afirmă Georgiana Iorgulescu, declarându-se nemulţumită de faptul că din strategie nu reiese cum anume va fi rezolvată această problemă "esenţială"

Iorgulescu mai critică şi faptul că strategia nu explică în ce mod România va scăpa de politizarea instituţiilor.

"În schimb, ne ocupăm de apărarea antirachetă şi de combaterea fraudei. Ne mai ocupăm, se pare, de trusturile de presă şi de eventualele presiuni pe care acestea le exercită asupra decidenţilor politici, pentru a obţine avantaje materiale. De ce oare nu ne ocupăm de politicienii care se lasă pradă acestor presiuni şi oferă avantaje materiale, că doar aceştia sunt plătiţi din bani publici. Doar avem DNA", spune Iorgulescu.

Aceasta se declară nemulţumită de faptul că, şi acum, "ca de obicei în România ultimilor ani", mediul privat este "de vină", iar statul este "veşnica victimă".

"O victimă cu buzunare veşnic goale, dar decidenţi politici foarte bogaţi. Asta nu o fi oare o problemă de siguranţă naţională?", se întreabă Iorgulescu.

În legătură cu referirile la pericolul reprezentat de presă la adresa siguranţei naţionale, Iorgulescu sfătuieşte, ironic, jurnaliştii să facă "articole şi emisiuni de tip odă".

"Sper că această strategie are mai multe pagini şi noi, muritorii de rând, nu avem acces la ea. Pentru că, din punctul meu de vedere, acest neam este în pericol, pentru că nimeni nu respectă legea, pentru că se fură pe faţă, pentru că instuţiile care ar trebui să îi prindă pe hoţi sunt plătite degeaba, şi pentru că nu există etică, nu există morală, nu există valori. Acestea sunt adevăratele pericole la adresa statului, faţă de care probleme precum presa şi scutul antirachetă pălesc îngrozitor", a conchis Georgiana Iorgulescu.

×
Subiecte în articol: politic