x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iosif Koto, un parlamentar de 34 de voturi

Iosif Koto, un parlamentar de 34 de voturi

03 Dec 2008   •   00:00

Victoria redistribuirii voturilor este mai presus de rezultatul numararii acestora.



Colegiul electoral care cuprinde statele din Africa şi Orientul Mijlociu si-a desemnat reprezentatul in viitorul parlament: Iosif Koto.

Nestirbind in niciun fel meritele proaspatului ales, care a adunat 34 de stampile pe caroiajul de pe buletinul de vot, ramane intrebarea legitimitatii unui astfel de proces electoral. După numărul sufragiilor obţinute - 557, colegiul a fost castigat de PD-L-istul Herman Berkowitz. Între acesta şi Koto s-au mai situat şi alţi candidaţi, dar complicatul algoritm de împărţire a mandatelor a făcut ca cel din urmă să devină deputat.

Din cele şase colegii electorale din afara ţării, în jumătate câştigătorul nu a fost desemnat cel cu mai multe voturi, iar în ţară sunt candidaţi care nu au ajuns parlamentari deşi aveau peste 20.000 de voturi valabil exprimate.

Candidaţii care n-au obţinut mandatul, dar au câştigat detaşat în colegii ameninţă cu procese in instanţă

Confuzie totală pe scena politică după redistribuirea mandatelor pe criteriul legii uninominalului. Toată lumea s-a declarat revoltată de împărţirea făcută, observând dintr-o dată că persoane care au câştigat în colegii cu peste 40% sunt nevoiţi acum să stea acasă, iar candidaţi care au luat un număr infim de voturi vor ajunge în parlament.

Surse din cadrul principalelor trei mari partide de pe scena politică au declarat pentru Antena3.ro că acestea se confruntă în acest moment cu o situaţie extrem de delicată.

Candidaţii care au obţinut un procent mare în colegii, dar nu au luat peste 50% din voturi, sunt extrem de nemulţumiţi şi fac presiuni pentru a prinde în ultimă instanţă un loc de parlamentar. Astfel, există cazuri de candidaţi care au anunţat că sunt hotărâţi să-şi găsească dreptatea în justiţie pentru a prinde un loc în Parlament.
Totuşi, este încă neclar pe cine ar putea da aceştia în judecată, atâta timp cât redistribuirea respectă criteriile din Legea uninominalului. O soluţie de ultim moment găsită de avocaţii perdanţilor ar fi acţionarea în instanţă a câştigătorilor din colegiile în care au candidat, pe motiv că aceştia au încălcat legea electorală în ziua votării. Oficial, Biroul Electoral Central a soluţionat negativ toate contestaţiile venite din partea perdanţilor. Partidele se tem acum să nu se ajungă la procese interne, având în vedere că perdanţii sunt nemulţumiţi de faptul că au pierdut o mulţime de bani în campania electorală.

Miercuri dimineaţă mai mulţi candidaţi perdanţi încercau să intre în parlament pe uşa din dos, făcând drumuri la partid pentru a prinde in extremis un loc la redistribuirea naţională. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că au cheltuit sume impresionante din banii proprii, au obţinut primul loc în colegiile în care au candidat, dar acum au rămas pe dinafară.

Există în acest moment o adevărată presiune pentru reaşezarea listelor finale, pentru a intra alte persoane în Parlament. Acest lucru este practic imposibil. Chiar dacă unii parlamentari s-ar retrage din motive personale de pe liste, se va ajunge la repetarea votului în colegiul respectiv. Deci, în parlament nu va intra următorul aflat pe listă. De această dată, ceea ce a contat la redistribuire a fost "calculatorul", factorul uman neavând nici un cuvânt de spus.
www.antena3,ro

×
Subiecte în articol: politic