x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Isarescu ramane guvernator inca 5 ani

Isarescu ramane guvernator inca 5 ani

22 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Parlamentarii au hotarat aseara ca Mugur Isarescu sa ramana guvernator al Bancii Nationale a Romaniei inca 5 ani. Comisiile de buget, finante si banci ale Camerei Deputatilor si Senatului i-au audiat ieri-seara pe cei 20 de candidati si au validat noul Consiliu de Administratie al BNR.
DANA PICIU, GABRIELA ANTONIU

Senatorii si deputatii din cele doua comisii de specialitate au validat, prin vot secret, pe cei noua membri ai CA al BNR. Actualul guvernator al BNR, Mugur Isarescu, a fost ales pentru a conduce pentru inca cinci ani Banca Nationala a Romaniei. Ceilalti membri ai Consiliului de Administratie sunt, pe langa guvernatorul Isarescu, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, propus de PSD, Eugen Dijmarescu, viceguvernator, independent, Cristian Popa, viceguvernator, iar membri vor fi Silviu Cerna, Agnes Nagy, propusa de UDMR, Napoleon Pop, propus de PNL, Petre Popeanga, propus de PRM, si Virgiliu Stoenescu. Marii perdanti sunt Mihai Bogza, actual viceguvernator al BNR, si Emil Ghizari, actual prim-viceguvernator, precum si actualii membri care nu au mai fost propusi pentru un nou mandat, Constantin Ionete, Nicolae Dardac si Nicusor Ruiu. In urma votului de ieri, cele doua comisii vor intocmi un raport care va fi prezentat Birourilor Permamente reunite ale celor doua Camere parlamentare. Noul Consiliu de Administratie al BNR va fi validat si votat tot prin vot secret intr-o sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului care va avea loc cel mai probabil saptamana viitoare.

CANDIDATI. In sedinta Comisiilor de buget-finante din cele doua Camere au mai fost audiati: Lucian Albu - director la Institutul de Prognoza, Emil Balan - profesor universitar SNSPA, Paul Bran - presedintele Comisiei de cenzori a BNR, Silviu Cerna - acum membru CA al BNR, Nicolae Dardac - membru al CA al BNR, Maria Ene - economist, Lucian Ionescu - rectorul Institutului Bancar Roman, academicianul Constantin Ionete - membru al CA al BNR, Agnes Nagy - membru CA al BNR, Napoleon Pop - deputat, Stelian Pantazescu - expert contabil la Tribunalul Municipiului Bucuresti, Petre Popeanga - vicepresedintele Curtii de Conturi, Nicusor Ruiu - cercetator stiintific la Institutul National de Cercetari Economice, si Jorj Virgiliu Stoenescu - profesor la ASE. Audierile din comisiile parlamentare de buget-finante s-au desfasurat in absenta presei, pe motiv ca toti candidatii la conducerea BNR au dreptul de a li se respecta "calitatea lor de persoane private".

AMENINTARI

O data anuntata schimbarea CA al BNR, au aparut si nemultumirile. Cei care au dat tonul au fost liberalii si democratii, acuzand PSD ca urmareste politizarea CA al BNR. Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a respins acuzatiile, aratand ca aceste critici sunt "de-a dreptul hazlii" si ca daca va fi validat, Florin Georgescu va demisiona din PSD. Hrebenciuc a spus ca nici Alianta nu a consultat PSD la formarea CA al BNR, in 1998. De altfel, o retrospectiva din 1998 a procedurii de desemnare a actualului Consiliu arata ca si atunci au existat disensiuni intre partidele parlamentare atat in ceea ce priveste desemnarea candidatilor, cat si a momentului ales pentru schimbarea CA. Presedintele de atunci al Camerei Deputatilor, taranistul Ion Diaconescu, sustinea amanarea schimbarii Consiliului deoarece se duceau tratative cu FMI. Numai ca negociatorul de atunci al FMI, Poul Thomsen, si-a amanat o vizita la Bucuresti pana la clarificarea situatiei BNR. Si in 1998 PDSR dorea postul de prim-viceguvernator, tot pentru Florin Georgescu, dar in final nu l-a mai putut propune si, ca atare, nu a participat la validarea actualului Consiliu BNR in Parlament.
×
Subiecte în articol: politic