x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Jerzy Buzek a fost ales preşedinte al Parlamentului European

Jerzy Buzek a fost ales preşedinte al Parlamentului European

14 Iul 2009   •   00:00

Europarlamentarul polonez Jerzy Buzek a fost ales astăzi în funcţia de preşedinte al Parlamentului European cu 555 de voturi pentru din 713 exprimate. Din totalul voturilor exprimate, 69 nu au fost valabile.

Jerzy Buzek îi succede în funcţie creştin-democratului german Hans-Gert Poettering, până la începutul lui 2012. Potrivit unui acord între principalele grupuri politice, după doi ani şi jumătate Buzek va fi înlocuit de un socialist.

"Acest politician liberal în vârstă de 68 de ani este pe placul multor germani care apreciază simţul său al compromisului, dus uneori la exagerare", observă eurodeputatul Boguslaw Sonik (PPE).

Când Jerzy Buzek, un profesor universitar puţin cunoscut publicului, devenea în 1997 prim-ministru după victoria electorală a mişcării Solidaritatea, mulţi îl considerau o marionetă a liderilor sindicali.

Treptat, acest om al compromisului se dovedeşte capabil să concilieze facţiunile rivale din cadrul mişcării Solidaritatea şi rămâne patru ani în funcţie, o premieră n Polonia după 1989.

În alegerile europene din 7 iunie, Jerzy Buzek a bătut recordul de popularitate în Polonia, fiind ales pe listele Platformei Civice (PO, centru-dreapta), partidul condus de premierul Donald Tusk.

Născut în 1940 la Smilowice, un sat situat în apropiere de frontiera Cehiei, Buzek, de confesiune protestantă, este cunoscut pentru extraordinara sa capacitate de lucru.

"Buzek este mereu ultimul care pleacă de la birou, foarte rar înainte de miezul nopţii. Este unul dintre cei mai activi eurodeputaţi", subliniază Sonik.

"Este regretabil să recunosc că prefer anii în Parlamentul European carierei de premier al Poloniei", recunoaşte Jerzy Buzek.

După cel de-al II-lea Război Mondial, familia lui Buzeu s-a mutat la Chorzow, în sudul Poloniei. În Silezia, Buzek a absolvit Facultatea de Chimie a Politehnicii din Gliwice, iar apoi a lucrat în cercetare.

În perioada 1970 - 1971, Buzek beneficiază de un stagiu universitar la Cambridge (Marea Britanie). Acolo învaţă foarte bine limba engleză, după ce vorbea deja germană şi rusă.

După crearea în 1980 a sindicatului lui Lech Walesa, Jerzy Buzek devine cofondator al filialei Solidaritatea din Institutul de Inginerie Chimică din Silezia.

După proclamarea legii marţiale de către generalul Wojciech Jaruzelski la 13 decembrie 1981, Buzek organizează structuri clandestine ale sindicatului Solidaritatea în Silezia.

Amator de tenis şi de caiac, Buzek îşi petrece vancanţele în Mazuria, o regiune din nordul Poloniei. Soţia sa, Ludgarda, este şi ea cercetător în chimie, iar fiica lor, Agata, este o actriţă cunoscută în Polonia.

Mediafax


×
Subiecte în articol: politic buzek jerzy jerzy buzek