x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Jocul tronurilor în PNL. Buşoi şi Bolojan vin tare din urmă

Jocul tronurilor în PNL. Buşoi şi Bolojan vin tare din urmă

de Marius Gîrlașiu    |    16 Mar 2017   •   17:43
Jocul tronurilor în PNL. Buşoi şi Bolojan vin tare din urmă

Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu nu vor fi singurii candidaţi la Congresul PNL din 17 iunie, a aflat Jurnalul Naţional. Surse din interiorul partidului susţin că europarlamentarul Cristian Buşoi se laudă pe la colţuri cu susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru a-i convinge pe liberali să-l susţină la tron. Un alt nume greu pregătit să intre în luptă ar fi Ilie Bolojan, fostul secretar general din perioada alegerilor parlamentare.

 

Ales în funcţia de secretar general al PNL până la Congresul din vară, europarlamentarul Cristian Buşoi ar urma să-şi anunţe în ultima clipă candidatura la Congres. Până atunci, Buşoi îşi exploatează la maximum influenţa căpătată odată cu noul statut, pentru a-şi face campanie electorală în teritoriu, secretarul general al partidului fiind responsabil cu organizarea alegerilor. Surse politice din Modrogan au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că Buşoi apelează la o strategie de culise pentru a-şi atrage susţinerea liberalilor. În discuţiile purtate cu diferiţi membri ai partidului, Buşoi s-ar lăuda cu susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis, amintindu-le liberalilor că şeful statului l-a propulsat iniţial în cursa pentru Primăria Capitalei. Sursele noastre susţin că tactica lui Buşoi ar fi doar o cacealma, în condiţiile în care Iohannis a lăsat de înţeles că nu se va implica în alegerile interne după episodul Alina Gorghiu din decembrie 2014. Buşoi ar fi susţinut puternic de garda veche a liberalilor, formată din tridentul Teodor Atanasiu - Mihai Voicu - Marian Petrache, greii care se tem că vor rămâne fără influenţă în partid dacă nu-şi vor impune favoritul. Gaşca Atanasiu-Voicu-Petrache s-ar asigura, astfel, că rămâne la butoane şi după Congres. Fost secretar general interimar, Petrache ar fi vrut el însuşi să candideze la tron, avea susţinerea unor liberali cu ştate vechi, însă a renunţat la gândurile de premărire după acuzaţiile aduse de procurorii DNA. În scenariu ar urma să intre, pe post de “iepure” fostul secretar general al PNL, Dan Motreanu. Dacă scapă de condamnare, Motreanu ar urma să fie aruncat în cursă artificial, pentru a fi retras în ultima clipă în favoarea lui Buşoi. Motivul? Spre deosebire de Motreanu, Buşoi nu se bucură de susţinerea liberalilor din teritoriu, care înclină mai degrabă spre susţinerea lui Ludovic Orban, candidatul apreciat de liberalii de la firul ierbii.

 

Bolojan, favoritul Ardealului

Pregătit să intre în bătălie ar fi şi primarul din Oradea, Ilie Bolojan, bun prieten cu fostul premier Dacian Cioloş. Iniţial, fostul secretar general a ezitat să candideze, deşi a fost împins să-şi asume candidatura de către liberalii din Ardeal. Bolojan este susţinut de primari precum Mircea Hava (Alba-Iulia) şi Gheorghe Falcă (Arad), dar şi de alţi lideri importanţi din Transilvania, care l-ar fi convins, în cele din urmă, să se înscrie în cursă. Planurile lui Bolojan ar fi însă cu bătaie lungă. Aflat la al treilea mandat de primar în Oradea, ultimul câştigat anul trecut cu peste 70%, edilul ar intenţiona să candideze şi la alegerile europarlamentare din 2019, pentru un post la Bruxelles. În cursa pentru şefia PNL ar urma să se înscrie şi unul dintre lupii tineri ai partidului, printre numele vehiculate fiind cele ale deputaţilor Ovidiu Raeţchi sau Ionuţ Stroe.

 

Cât contează 3 lei la Congresul din iunie

La începutul săptămânii, liberalii din Biroul Politic Naţional au modificat regulamentul în ceea ce priveşte conducerea organizaţiilor locale şi judeţene. Astfel, membrii PNL care au datorii faţă de partid nu vor putea participa, nici ca alegători, nici în calitate de candidaţi la alegerile interne care vor avea loc în următoarele luni în PNL. Interdicţia îi vizează pe liberalii care nu şi-au plătit cotizaţia începând cu luna iulie 2016. Totuşi, dacă vor să participe la alegerile interne din partid, membrii PNL îşi pot plăti cotizaţiile restante până la startul alegerilor interne. Decizia BPN vine în contextul datoriilor de peste şase milioane de euro pe care le are în prezent partidul, însă ar putea avea consecinţe semnificative asupra Congresului din vară, la care vor participa 5000 de delegaţi din toată ţara. Cotizaţia minimă în PNL este de trei lei pe lună.

×