x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Este timpul ca maghiarii să încheie disputele din trecut cu românii"

"Este timpul ca maghiarii să încheie disputele din trecut cu românii"

16 Mar 2018   •   06:47
"Este timpul ca maghiarii să încheie disputele din trecut cu românii"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Satu Mare, că este timpul ca maghiarii să încheie disputele din trecut cu românii şi să fie preocupaţi de viitor, să ajungă la un acord cu majoritatea românească.

 

"Cred că este timpul să încheiem disputele din trecut şi să ne preocupe, în primul rând, viitorul. Trebuie să ajungem la un acord cu majoritatea românească, asupra faptului că 15 martie este sărbătoarea noastră a tuturor, la fel cum şi libertatea este a tuturor şi nu poate fi divizată. Şi, cel mai important, să convenim asupra faptului că, deşi denumirea ţării este România, aceasta este o ţară care aparţine mai multor naţionalităţi. Pe lângă majoritatea românească, este şi ţara maghiarilor, germanilor, romilor şi lista ar putea continua. Şi dacă există un dialog, o soluţie de compromis, este mult mai uşor să convenim asupra obiectivelor comune. Vrem ca privirea noastră să se îndrepte spre viitor, spre viitorul planificat în comun. Acesta ar putea fi un alt act revoluţionar şi se poate conta pe sprijinul nostru şi în acest sens", a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a afirmat că 15 martie este o sărbătoare pentru fiecare om care este adeptul libertăţii, atât maghiar, cât şi român.

"Libertatea poate fi uşor împărtăşită - nu se va diminua, ci va creşte. Fraternitatea are sens doar dacă se axează pe înţelegerea şi acceptarea totală a celuilalt. Egalitatea trebuie să însemne şanse egale pentru toţi. Dar acest lucru este posibil numai dacă, după alegerea identităţii, există posibilitatea egalităţii de şanse ... iar pentru prietenii noştri români, posibilitatea unui gest care să ne demonstreze recunoaşterea", a mai afirmat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a participat joi la dezvelirea statuii omului politic Szechenyi Istvan (1791-1860) din municipiul Satu Mare. Evenimentele au mai cuprins depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor şi o defilare cu husari. AGERPRES

×