x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor, despre moțiunea de cenzură: Facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva?

Kelemen Hunor, despre moțiunea de cenzură: Facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva?

de Redacția Jurnalul    |    22 Sep 2023   •   13:15
Kelemen Hunor, despre moțiunea de cenzură: Facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva?

UDMR nu va semna moțiunea de cenzură dacă Guvernul va ține cont de propunerile formațiunii privind măsurile fiscale, declară la RFI președintele Uniunii, Kelemen Hunor. El critică pachetul pentru care Cabinetul Ciolacu se pregătește să-și asume răspunderea în Parlament: „Sunt improvizații rapide”.

Kelemen Hunor critică măsurile fiscale.

„Sunt măsuri care au menirea de a acoperi un deficit destul de mare și sunt măsuri care au fost gândite foarte repede, fără a ajunge la o concluzie privind impactul exact și consecințele pe termen mediu, pe termen lung, mai ales în ceea ce privește întreprinderile mici și mijlocii și microîntreprinderile, în primul rând. Acolo, lucrurile sunt destul de clare, să crești de trei ori taxele pe care trebuie să le plătească, de la o zi la alta, pentru aceste microîntreprinderi este o lovitură dură, deci acolo ar fi fost nevoie de o etapizare a creșterii și de un timp de pregătire (...). Și sunt bineînțeles propuneri pe care noi le-am susținut de foarte multe ori pe parcursul anilor de după pandemie și nu am nici un motiv să spun că astăzi nu sunt de acord cu ceea ce am propus acum un an de zile, de exemplu, suprataxarea anumitor companii peste un anumit rulaj, o anumită cifră de afaceri (...). Deci eu văd aceste măsuri un pic ca și niște improvizații rapide, hai să găsim niște bani, pentru a acoperi deficitul bugetar, fără să văd măsurile pe digitalizarea sistemului fiscal, fără să văd cum se va colecta ce nu s-a colectat până acum”, spune Kelemen Hunor.

Liderul UDMR spune că formațiunea sa nu va semna moțiunea de cenzură a Opoziției, dacă Guvernul va ține cont de propunerile formațiunii privind măsurile fiscale.

„Noi nu am discutat în acest moment de partea și mai importantă din perspectiva noastră, autoritățile locale și centrale și în primul rând autoritățile locale, cum sunt lovite de această asumare, de acest proiect de lege. Acolo noi am propus să solicităm Guvernului schimbări importante față de proiectul inițial, cum am propus și la fiscalitate, de exemplu, taxa pe proprietățile de mare valoare, de lux, cum spun ei, să se întoarcă la autoritățile locale, nu la bugetul național, pentru că taxa pe proprietate este de fapt un venit important la autoritățile locale. Deci încă suntem în discuții. Eu vreau să văd textul final, textul se va adopta săptămâna viitoare de Guvern, care va veni în Parlament și dacă eu pot să rezolv prin negocieri anumite lucruri importante legate de principiile autonomiei locale, de subsidiaritate, de a nu interveni în atribuțiile primarilor, autorităților locale și mai putem ajunge la niște modificări legate și de partea de fiscalitate, atunci sigur, nu vom semna moțiunea de cenzură. Moțiunea de cenzură în acest moment nu are susținerea necesară de a da jos Guvernul. Și pentru noi important este: facem un joc de imagine sau rezolvăm ceva pentru comunitățile locale și pentru mediul de afaceri? Pentru noi, pe primul loc este de a rezolva problemele arzătoare din acest proiect și nu un joc de imagine. Eu înțeleg necesitatea moțiunii de cenzură, dar la fel de bine înțeleg și solicitarea autorităților locale, solicitarea comunităților locale, solicitarea mediului de afaceri”, adaugă liderul UDMR.

El amintește că PSD și PNL au o majoritate de 60% în Parlamentul României.

„Toată Opoziția, inclusiv cu cei care sunt într-un alt film decât noi nu avem decât 40% (...). Eu când semnez o moțiune de cenzură, intenția mea este nu să fac neapărat un balet politic și o imagine cât de bine vorbesc la microfon, ci să dau jos Guvernul. În acest moment, sigur, nu suntem în situația în care am putea da jos Guvernul, dar asta nu înseamnă că dacă nu rezolvăm ceea ce propunem, nu semnăm moțiunea de cenzură. Eu nu sunt un om care, vrei-nu vrei, face doar un joc pentru imaginea politică”, încheie Kelemen Hunor.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: kelemen hunor motiune de cenzura