x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor, pentru Nepszabadsag: "Politicienii români ne consideră cetăţeni de mâna a doua”

Kelemen Hunor, pentru Nepszabadsag: "Politicienii români ne consideră cetăţeni de mâna a doua”

de Istvan Deak    |    05 Ian 2013   •   14:35
Kelemen Hunor, pentru Nepszabadsag: "Politicienii români ne consideră cetăţeni de mâna a doua”
Liderul UDMR l-a acuzat pe şeful Parlamentului ungar că a făcut contrabandă cu osemintele scriitorului Nyiro Jozsef

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, continuă turul de forţă din presa ungară şi, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Nepszabadsag, el lansează noi atacuri la adresa USL şi a Fideszului din Ungaria. „UDMR nu a mai ajuns la guvernare din cauza unor pretenţii formulate faţă de noi după alegeri, despre care nici nu se pomenise până atunci. Ni s-a transmis clar să nici nu încercăm să modificăm articolul din Constituţie care face referire la faptul că România este stat naţional. Pentru noi este inacceptabil acest lucru şi a fost adus în discuţie de liberali doar ca motiv de conflict. La suprafaţă au ajuns şi probleme mai adânci, care au dovedit din nou că o majoritate semnificativă a politicienilor români ne consideră în continuare cetăţeni de mâna a doua şi nu a renunţat la asimilarea naţională. Este evident că o majoritate semnificativă a politicienilor români nu respectă acordurile scrise dacă nu au nevoie de voturile noastre în Parlament. În astfel de momente sunt capabili de schimbări foarte rapide. Nimeni nu s-a aşteptat că vor strânge două-treimi din mandatele din Parlament, un număr suficient pentru a adopta orice hotărâre”, subliniază Kelemen.

Îl laudă pe Ponta

Întrebat dacă se va rupe coaliţia dintre liberali şi social-democraţi, liderul UDMR a evitat un răspuns concret. „Pentru moment, noi suntem în opoziţie şi nici nu ne pregătim de o apropriere de marile probleme, dar politica este schimbătoare”, spune Kelemen, care nu ezită să îl laude pe Victor Ponta. „Tocmai de asta am spus că o majoritate semnificativă a politicienilor români nu a respectat acordul. La doar 40 de ani, Victor Ponta a primit un vot de încredere pentru funcţia de premier şi a ajuns în fruntea unei mari coaliţii. Sunt convins că el nu a vrut să îşi înceapă cariera politică cu nerespectarea unui acord. Pe de altă parte, el a înţeles, ceea ce foarte puţini politicieni români reuşesc, că problemele etnice trebuie eliminate din conflictele politice interne. Deşi nu a avut nevoie de voturile noastre, prin această colaborare, el ar fi întreprins o acţiune fără precedent. Acest gest de încredere ar fi marcat atmosfera politică din următorii ani şi ar fi dat ecoul şi perspectivele celor mai importante reforme. Acestea sunt explicaţiile mele de bun-simţ, deoarece în acest moment nu am motive să caut altele. În ciuda deziluziilor şi a eşecului nostru nu trebuie să dăm frâu liber urii. Asta am simţit din poziţia şi comportamentul premierului”, consideră Kelemen.

Mentalităţi

„Relaţia cu minorităţile este o problemă a generaţiilor şi noua perspectivă oferită de Victor Ponta este diferită de cea cu care eram obişnuiţi până acum. Din păcate, nu putem vorbi de o schimbare a mentalităţii la nivelul clasei politice şi a societăţii româneşti. Nu există alternativă pentru dialog. Trebuie să încercăm să punem interesele comunităţii maghiare în prim-plan şi să nu pierdem măcar poziţiile şi drepturile obţinute până acum. Nu trebuie să ajungem în situaţia în care comunitatea maghiară nu va mai fi parte activă la luarea deciziilor în noile autorităţi regionale. Suntem conştienţi că o majoritate de două-treimi este capabilă să ignore dorinţele minorităţilor. Testul pentru România abia acum începe şi în curând vom afla dacă această putere ne-a dus mai aproape de secolul 21, dacă societatea s-a copt ca după 23 ani să ţină în frâu o majoritate de două-treimi. Dacă nu vom găsi rezolvări la problemele noastre pe căile instituţională şi a dialogului, atunci vom căuta şi vom găsi alte modalităţi. Fie prin presiune internaţională, fie printr-o altfel de presiune. Sunt unelte civile care pot fi folosite în acest caz, însă este prematur să vorbim despre asta”, ameninţă liderul UDMR.

Kover Laszlo şi osemintele lui Nyiro

Kelemen Hunor nu s-a abţinut să îi răspundă preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, care lansase în ultimul timp nenumărate atacuri la adresa UDMR. „Evident că ne deranjează aceste declaraţii şi ocazional îi vom şi răspunde, deşi scopul vieţii noastre nu este să îi răspundem lui Kover Laszlo. Eu resping mereu declaraţiile făcute de Kover Laszlo şi de politicienii de teapa lui. Kover Laszlo să vorbească atunci de politica lipsită de scrupule când va contribui cu ceva la persistenţa patriei natale. El nu are şi nici nu avea nici un fel de responsabilităţi faţă de viitorul familiilor maghiare din Ardeal”, a spus Kelemen. Liderul UDMR a adăugat o declaraţie cel puţin surprinzătoare:”Singurul lucru pe care l-a dovedit Kover Laszlo maghiarilor din Ardeal şi lumii întregi este că poate să introducă în România o urnă cu osemintele lui Nyiro Jozsef, şi apoi poate să le şi scoată din ţară”. Scandalul Nyiro Joszef a ţinut capul de afiş la inceputul verii in România, intrarea sau nu a respectivei urne cu rămăşiţele pământeşti ale scriitorului maghiar devenind subiect de dispută diplomatică româno-ungară. Nimeni nu a confirmat insă până acum că acea urnă ar fi ajuns totuşi in ţară.

„Fidesz finanţează falimentul”

Cât despre relaţia cu partidul ungar de guvernământ Fidesz, UDMR se consideră artizanul colaborării. „Nu va depinde de noi o renormalizare a relaţiei Fidesz-UDMR. În campania electorală pentru alegerile parlamentare Fideszul nu s-a implicat la nivel public, doar câţiva politicieni din rândurile doi şi trei au transmis mesajul Ungariei, însă au sprijinit PPMT cu logistică, bani şi know-how. Nu există nici un semn că ar fi renunţat la finanţarea acestui uriaş faliment din banii contribuabililor ungari. Evident că acest faliment poate fi continuat, însă din asta nu se va naşte niciodată un succes colectiv”, a încheiat Kelemen Hunor pentru Nepszabadsag.

 

 

 

 

 

×