x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: UDMR nu-şi poate angaja responsabilitatea în problema Roşia Montană

Kelemen Hunor: UDMR nu-şi poate angaja responsabilitatea în problema Roşia Montană

17 Sep 2011   •   10:29

Kelemen Hunor, presedintele UDMR si ministru al Culturii, a afirmat, in fata delegatilor la Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR, ca Uniunea nu-si poate angaja responsabilitatea in problema Rosia Montana. Declaratia vine dupa ce fostul consilier prezidential Eckstein Kovacs Peter a propus includerea pe ordinea de zi a unei hotarari conform careia "UDMR respinge mineritul pe baza de cianura si face apel la demnitarii sai sa promoveze aceasta idee".

Includerea pe ordinea de zi a sedintei a propunerii lui Eckstein Kovacs Peter a fost respinsa prin vot de delegatii la CRU, din cei 106 prezenti doar noua fiind pentru includerea proiectului pe ordinea de zi, in timp ce 15 s-au abtinut.

Propunerea lui Eckstein Kovacs Peter fusese prezentata in prealabil si la Masa Rotunda de Coordonare si la Consiliul Consultativ al Presedintilor Teritoriali, care au fost de asemenea de parere ca proiectul sa nu apara pe ordinea de zi.

In replica la initiativa lui Eckstein Kovacs Peter, presedintele UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, in timpul raportului sau politic, ca Uniunea nu poate sa formuleze o propunere fara echivoc in problema Rosia Montana, ci coalitia de guvernare va trebui sa decida "daca sprijina sau nu acest lucru, cu angajare deplina".

"In luna iulie, Consiliul National Arheologic a luat o decizie, a eliberat certificatul semnat de reprezentantii judetului Alba. Ar fi trebuit sa urmeze ordinul ministrului care sa inlature de pe lista categoriei de protejare A localitatea. N-am facut acest pas, n-am semnat nici macar cererea, pentru ca nici liderul Ministerului Culturii, nici Ministerul Mediului, nici UDMR nu pot lua o astfel de hotarare", a spus Kelemen Hunor.

El a adaugat ca "cea mai mare greseala este sa amagesti un investitor" si ca "ori ii spui acestuia in ce conditii poate incepe exploatarea, ori il trimiti acasa", insa UDMR nu isi poate angaja singura aceasta responsabilitate, ci este nevoie de o decizie a coalitiei.

×