Conform informațiilor obținute, scenariul demisiei lui Iohannis a fost discutat în interiorul Partidului Național Liberal (PNL), iar una dintre variante ar fi venirea lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, la Palatul Cotroceni.
Se pare că demisia lui Iohannis ar putea avea loc la începutul verii, cu puțin înainte de alegerile europarlamentare, întrucât actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, ar urma să demisioneze pentru a candida la un mandat de deputat european. În acest context, Klaus Iohannis ar putea prelua interimatul la șefia Consiliului European, beneficiind de o vastă experiență în acest for.
Cu toate acestea, sursa menționează că ar fi vorba doar de un mandat interimar, între lunile iunie și noiembrie, perioadă în care vor fi aleși noii lideri ai instituțiilor europene.
Există și un alt scenariu luat în calcul la vârful PNL: susținerea președintelui României pentru orice funcție semnificativă la nivel european. În luna martie, la congresul Partidului Popular European (PPE) din București, se va încerca obținerea sprijinului partidelor de centru și de dreapta din Europa pentru a-l susține pe Klaus Iohannis într-o funcție reprezentativă la nivel continental.
În eventualitatea demisiei lui Iohannis, Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, ar urma să devină președinte interimar al României. Această mutare ar aduce un avantaj major pentru PNL în perspectiva alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale de la sfârșitul anului.
„Demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte ar urma să se întâmple la începutul verii, imediat înainte de alegerile europarlamentare din iunie, în contextul în care actualul președinte Consiliului European, Charles Michel, ar urma să demisioneze, la rândul său, pentru a candida la un mandat de deputat european.
În acest caz, funcția vacantată de președinte al Consiliului European ar putea fi ocupată de președintele României, Klaus Iohannis, având în vedere că este printre liderii cu cea mai mare vechime în cadrul acestui for.
Citește pe Antena3.roCum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024 Ar fi vorba, însă, doar de un mandat interimar, începând din luna iunie și până în noiembrie, atunci când se aleg noii șefi ai instituțiilor europene.
Nu este singurul scenariu de lucru de la vârful PNL. Tot acolo este luat în calcul un alt scenariu: acela ca președintele României să fie susținut pentru orice post semnificativ la nivel european.
În luna martie urmează să aibă loc la București congresul Partidului Popular European, PPE, iar la această reuniune se va încerca obținerea sprijinului tuturor partidelor de centru și de dreapta din Europa pentru a-l susține pe Klaus Iohannis într-o funcție reprezentativă la nivel continental.
În cazul în care s-ar împlini primul scenariu, cel cu președinția interimară a Consiliului European, iar Iohannis va demisiona, atunci Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, al doilea om în stat, va deveni președinte interimar al României.
Asta ar aduce un avantaj major pentru partidul său, care ar fi mai bine poziționat pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul anului, și chiar și pentru alegerile locale, în cazul în care Coaliția de guvernare va cădea de acord asupra comasării scrutinului pentru primari și consilieri locali cu primul tur al alegerilor prezidențiale", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.