x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia

VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia

21 Oct 2020   •   18:01
VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia

UPDATE. Principalele declarații: „Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, dată care a fost deja stabilită conform legii. Am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor și că acestea se pot amâna. Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică care ne permită un nou legislativ reprezentativ. Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit.  Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție. Actuala majoritate PSD-istă e ilegitimă și nu mai reprezintă voința românilor. Actuala majoritate PSD-istă a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. Ieri, Florin Iordache a fost votat în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid nereformat și toxic. Găsește mereu o cale să-și recompenseze servanții cu funcții plătite generos din banii publici. Totul pentru ai loc, nimic pentru cetățeni. Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, nici în marte, așa cum fals lasă să se înțeleagă cei care susțin amânarea alegerilor. Mandatul parlamentarilo se termină pe 20 decembrie. După această dată, parlamentarii nu pot vota decât legi simple, nu legi organice. Ar fi catastrofal pentru România, într-o perioada foarte grea, să nu avem parlamentul funcțional. Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un parlament cu puteri depline. Procesul de votare nu presupune probleme majore, în schimb campania electorală implică o atenție sporită. Au fost stabilite reglementări mai stricte, pentru a limita semnificativ expunerea la riscul contaminării. Azi avem marele avantaj că trăim într-o eră digitală care permite partidelor să-şi promoveze proiecte în online, precum şi prin presă. Sun preferabile şi mult mai sigure evenimentele de campanie organizate în online. Le recomand candidaţilor să se orienteze spre aceste canale alternative. Nu mai poate fi vorba în acest an de adunări populare. Solicit autorităţilor responsabile să fie mult mai vigilente pentru a nu permite încălcarea regulilor. Orice abatere trebuie sancţionată.”

Întrebări din partea presei:

Î: Se impune carantinarea Capitalei și a altor localități care au depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori?

R: Această propunere trebuie să vină de la specialiști. Nu am auzit de nicio propunere care vizează Capitla sau județe întregi. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului.

Î: Ați vorbit de numirea lui Florin Iordache. Am văzut azi că PNL și USR se acuză reciproc în urma votului dat în Parlament pentru Florin Iordache. Azi liberalii susțineau că nu ar mai putea face alianță cu un partid care l-a susținut pe Florin Iordache. Cum vedeți această dispută între cele două partide?

R: Cred că această alegere a făcut să fie lumea atât de supărată încât încearcă să caute vinovați în loc să caute soluții. Ar fi ciudat dacă s-ar certa. În definitiv aici a câștigat majoritatea toxică pesedistă și cred că între timp a devenit clar pentru toată lumea că nu se poate continua în acest fel.  

Î: De ce v-ați derobat de răspundere și de ce nu utilizați pârghiile legale pe care le aveți la îndemână?

R: Este evident că unele autorități s-au bâlbâit. E clar că autoritățile trebuie să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele să le explice. Lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Acest principiu al subsidiarității e unul valoros și important în democrațiile consolidate. Se vor învăța să ia decizia.  

Î: Veți susține alegerile, dacă ajungem la 7.000 de cazuri pe zi?

R: Da, susțin că e important să organizăm alegerile parlamentare, evident în condiții speciale și cu respectarea strictă a normelor impuse.

Î: Putem avea încredere în oameni care au trecut deja prin 5-6 partide? Intenționați să cereți interzicerea traseismului, eventual un mandat imperativ?

R: Un mandat imperativ nu cred că vrea să impună cineva în România, dar da, pot să vă spun franc și pe față, dacă ajungem să decis și eu ce scriem într-o nouă constituție fiți sigur că voi insista să scriem acolo ceva despre interzicerea traseismului. Acest traseism falsifică rezultatul votului popular. Odată și odată trebuie să ne trezim și să facem ordine în această harababură parlamentară.

Î: Activitatea guvernamentală va fi afectată de campania electorală?

R: E evident că pentru guvernanți vine o perioadă un pic mai dificilă, dar mi se pare normal ca majoritatea membrilor unui guvern să fie parlamentari, altfel ajungem foarte repde la un guvern de esență mai degrabă tehnică. În mod uzual, și nu numai la noi, marea majoritate a membrilor guvernului sunt și parlamentari.

Î: Cum evaluați lipsa de comunicare a autorităților care gestionează pandemia?

R: Cu siguranță vor învăța pe parcurs și autoritățile care se ocupă de aceste chestiuni să fie mai deschise cu mass-media.

Î: Cum apreciați că acum începe abia o evaluare în spitale în privința infecțiilor nosocomiale?

R: Colegul dumneavoastră a întrebat săptămâna trecută ceva concret. Am un material amplu legat de raportarea infecțiilor, mi se parte o temă de o gravitate deosebită și com insista să fie tratată ca atare.

Î: Dacă zece liberali ieșeau din sală, nu exista cvorum pentru numirea lui Florin Iordache. Ar fi trebuit să procedeze așa liberalii?

R: Ar fi fost o variantă bună, nu știu de ce nu au făcut-o, nu am discutat cu PNL această speță. La proxima ocazie fiți sigură că voi pune această întrebare.

Î: Considerați că USR și PNL ar trebui să se sincronizeze de acum înainte pentru a corecta această numire sau această temă ar trebui să rămână parlamentului următor?

R: Dacă există o soluție constituțională, ea trebuie căutată și încercată.  

Î: Parlamentul European reafirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, unde urmează alegeri. Ar putea fi un test pentru democrație?

R: Nu e treaba președintelui României să facă o evaluare a scrutinului din altă țară, chiar dacă ne e foarte apropiată de suflet. Noi suntem extrem de interesați și toată lumea ar face bine în limita competențelor să contribuie la un scrutin cât se poate de bine organizat și de relevant.

Î: Sunteți mulțumit de activitatea ministrului Sănătății?

R: Nu e treaba mea să evaluez activitatea miniștrilor și în nici un caz în public. Ministrul Tătaru se străduiește foarte tare.

Î: Dacă USR va condiționa intrarea la guvernare de numirea unui alt premier, ce veți face?

R: Toată această poveste se încadrează în povești de campanie.

Ludovic Orban rămâne în continuare prima variantă?

Da.

Î: Ar fi utilă o testare în masă?

R: În primul rând nu avem capacitatea, în al doilea rând nu e recomandată. Faptul că am ajuns la 37.000 de teste pe zi e un lucru de apreciat dacă ne gândim de unde am pornit.

-----------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține o conferință de presă, miercuri, 21 octombrie, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului face declarații de presă în contextul unui nou record negativ al infectărilor. În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 4.848 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

Știre în curs de actualizare...

×
Subiecte în articol: klaus iohannis conferinta de presa