x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis, declarație de presă după întâlnirea cu ministrul Educației: Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala

VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis, declarație de presă după întâlnirea cu ministrul Educației: Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala

11 Feb 2021   •   17:17
VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis, declarație de presă după întâlnirea cu ministrul Educației: Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala

UPDATE 2. Principalele declarații: „Am avut o discuție foarte importantă cu ministrul Cîmpeanu, cu alte persoane din minister, pe două teme:

Prima: școala fizic. Am făcut o analiză împreaună asupra școlii care a început de luni în format fizic, am vrut să știm câți copii se duc la școală, câți detectați cu COVID.

A doua mare temă – locul României educate în plan național de redresare și reziliență. Ne-am uitat la școlile redeschide în format fizic și situația e bună – peste 10.000 de școli funcționează fizic, cu elevii în școală, peste 6.000 de școli în scenariul galben. Suma sumarum, peste 2 miliaone de elevi au reînceput fizic școala, adică peste 70%. Trebuie să fim realiști, pandemia nu s-a terminat. Chiar dacă s-au luat măsuri restrictive care au permis să se reducă numărul de noi infectări, nu putem spune că am scăpat de pandemie. E extrem de important să respectăm restricțiile și să fim responsabili. Acum avem un motiv în plus: trebuie să le oferim școală, fizic, copiilor din România.

A doua temă mare – cum putem finanța investiția din cei peste 30 de mld de euro la dispoziția României pentru a repara ce s-a stricat prin criza economică generată de pandemie. Am căutat cele mai bune zone în care pot fi ceruți bani pentru a face școala românească mai bună. Dorim să oferim tuturor copiilor șansa de a învăța pentru a avea o meserie serioasă, a viitorului. Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează, îi face să aibă energie pentru societatea românească. Ne dorim tineri bine pregătiți, cu meserii bănoase.

Trebuie să pornim de unde suntem acum, cu multe școli cu probleme, cu un sistem care nu a fost suficient finanțat de multe decenii. Am reușit să cristalizăm câteva domenii unde putem face diferența cu acești bani europeni: digitalizarea. Învățământul trebuie să fie digitalizat, platforme digitalizate pentru învățământ online, digitalizarea întregului sistem școlar. Trebuie să ne pregătim pentru învățământ online, să învățăm din lecțiile pandemiei. Digitalizarea este un capitol mare și greu ce poate fi rezolvat cu acești bani europeni. Capitolul dotare. E nevoie de mobilier școlar, de dotarea laboratoarelor, bibliotecilor, tuturor școlilor cu material didactic. Un capitol foarte mare care în ultimele decenii a fost neglijat. Capitolul modernizare. În fiecare toamnă aflăm de școli neautorizate sau de școli care n-au ajuns în secolul XXI. Putem să dotăm și să modernizăm școlile cu acești bani. Putem aduce școlile în sec XXI din punct de vedere al dotărilor. Putem construi școli verzi. Sunt doar câteva din zonele unde ne-am propus să folosim bani europeni pentru a schimba din temelii școala românească. Despre pandemie și vaccinare. Suntem pe un platou. La ATI numărul de internați e în ușoară scădere, dar suntem departe de a spune că s-a terminat pandemia. În consecință, respectați restricțiile, purtați mască, distanțare. Guvernul a prelungit starea de alertă. Nu au fost introduse restricții noi, dar din cauza evoluției nici nu s-a putut renunța la restricțiile în vigoare. Avem, pe de altă parte, o campanie de vaccinare care merge din ce în ce mai departe. Numărul de doze de vaccin crește de la o zi la alta. Avem o șansă să termină cu această pandemie, dacă ne vaccinăm. Vă invit pe toți să mergeți să vă vaccinați atunci când vă vine rândul, pentru că doar așa putem scăpa de pandemie.”

 

UPDATE 1. Președintele Klaus Iohannis va susține joi, ora 17:15, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. 

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va avea joi, 11 februarie, de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o ședință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Întâlnirea vine în contextul în care joi a fost confirmat primul caz de COVID-19 la un elev, după relarea cursurilor.

 

×