x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: o zi tristă pentru țara noastră, ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români

Klaus Iohannis: o zi tristă pentru țara noastră, ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români

05 Sep 2021   •   21:20
Klaus Iohannis: o zi tristă pentru țara noastră, ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români

Președintele României Klaus Iohannis a trimis un mesaj în care a transmis condoleanțe după decesele lui Ivan Patzaichin și Ion Caramitru. Este o zi tristă pentru țara noastră, ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români, a spus Iohannis.

Mesajul președintelui României a fost trimis pe Facebook.

„Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat. Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită”, a spus Klaus Iohannis.

Un mesaj de condoleanțe a scris și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

„Ion Caramitru, o adevărată stea a scenei și ecranului din România, un om devotat artei și culturii, a fost pentru noi și un simbol al primilor pași pe care i-am făcut în democrație. Chipul și vocea sa au dat speranțe și curaj românilor care în decembrie 1989 se ridicau la luptă pentru libertate. Anii în care a condus Ministerul Culturii sunt printre cei mai buni pe care i-a avut acest domeniu în istoria ultimelor trei decenii. Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte. A dat viață unora dintre cele mai mari personaje din teatru: de la Romeo la Cezar, de la Hamlet la Creon, publicul a simțit întotdeauna că niciun rol nu era prea mare pentru un astfel de actor. Prea repede ne-a părăsit, atunci când credeam cu toții că mai avem încă mult timp împreună, încă multe roluri în care să-l admirăm și multe vorbe de înțelepciune pe care să le ascultăm. Simțim o mare tristețe în această zi și ne despărțim cu mare greutate de un om și de un artist care rămâne de neînlocuit. Condoleanțe sincere familiei sale, precum și marii sale familii din Teatrul Național și din lumea artelor românești. Dumnezeu să îl aibă în paza sa!”, a spus Ludovic Orban.

Condoleanțe a transmis și Casa Regală a României.

„Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au aflat cu nespusă tristețe neașteptata veste a trecerii la cele veșnice a marelui actor Ion Caramitru. Alături de Regele Mihai I și de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române, precum și un adevărat prieten. Regele Mihai I a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 și cu Decorația Regală Nihil Sine Deo în anul 2012. În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler. Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor și profesor de teatru, un animator al vieții teatrale și un remarcabil director al Teatrului Național. Sute de tineri actori și regizori au avut în Ion Caramitru un model și un susținător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalități contemporane. De numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente și inițiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susținut de trei decenii încoace de Fundația Regală Margareta a României și ulterior de Familia Regală. Custodele Coroanei și Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaș și fiilor marelui dispărut!”, scrie în mesajul Casei Regale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis