x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis se coalizează cu puciştii din PSD

Klaus Iohannis se coalizează cu puciştii din PSD

de Gabriela Antoniu    |    21 Noi 2018   •   08:18
Klaus Iohannis se coalizează cu puciştii din PSD

Printr-o mişcare-fulger, preşedintele Iohannis l-a menţinut pe Paul Stănescu în funcţiile de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, iar pe Olguţa Vasilescu, unul dintre fidelii liderului PSD, Liviu Dragnea, a scos-o practic din Guvern. El s-a poziţionat astfel de partea puciştilor din PSD, dându-le greutate în partid, Paul Stănescu fiind unul dintre exponenţii de frunte ai mişcării declanşate împotriva lui Liviu Dragnea.

Şeful statului a refuzat ieri să semneze decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor a Liei Olguţa Vasilescu şi a lui Ilan Laufer, pentru portofoliul Dezvoltării Regionale. În acelaşi timp, Iohannis a anunţat că a semnat decretul de revocare a Liei Olguţa Vasilescu de la Ministerul Muncii, însă nu a anunţat că a semnat decretele de revocare pentru Paul Stănescu (Dezvoltare) şi Lucian Şova (Transporturi).

Iohannis a acţionat repede, fără prea multe explicaţii, programând la scurt timp după anunţul de selectare a miniştrilor propuşi şi ceremonia de depunere a jurământului. Atât de repede, încât liderii PSD încă mai cautau soluţii pentru a contracara lovitura lui Iohannis. Şi asta pentru că o decizie a CCR din 2008 statuează că preşedintele poate refuza o singură dată numirea unui ministru, iar premierul are obligaţia să vină cu o nouă propunere, dar nu cu aceeaşi persoană. În schimb, nu există precedent pentru refuzul preşedintelui de a revoca un ministru.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a venit până la urmă cu o soluţie, după ce colegul său de partid, Codrin Ştefănescu, a propus să se inverseze portofoliile pentru cei respinşi, iar noile propuneri să fie trimise din nou la Cotroceni. „Primul lucru pe care Guvernul îl va face este acela de a analiza situaţia. A doua este să examineze mai multe posibilităţi, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat deputatul PSD.

Deşi luni, în ziua când a fost remaniat, Stănescu nu a cerut decât “multă, multă răbdare”, ieri, după anunţul lui Iohannis, Paul Stănescu a fost mai vocal. "După cum am văzut cu toţii, luni, 19 noiembrie, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, s-a luat decizia execuţiei mele politice. Motivul? Delict de opinie, marca Dragnea! De aproape trei luni, tensiunile din PSD par să nu se mai termine, iar programul politic şi guvernamental, care ne-a ajutat să câştigăm alegerile, pare să fi trecut în plan secund, în favoarea intereselor personale”, a declarat Stănescu. El a ţinut să laude realizările Guvernului în ansamblu, dar şi ale sale, punctând că, paradoxal, PSD a scăzut în sondaje la sub 25%. „Nu retractez nimic din ce am spus public despre situaţia în care se află acum Partidul Social Democrat, pentru că sunt şi rămân un om onest, care nu urmăreşte interese personale, ci salvarea României”, a mai spus Stănescu.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat ieri că refuzul şefului statului de a accepta revocarea unui ministru este o premieră. „Sunt mai multe situaţii. Diferenţa dintre unii propuşi şi unii care au fost revocaţi, sau care şi-au dat demisia, este că dna Olguţa Vasilescu era posesoarea a două propuneri, de revocare şi de numire, fiind legate între ele, nimeni nu îşi imagina încurcătura bine făcută, te accept să fii revocat, dar nu te accept să fii numit”, a spus deputatul. Nicolicea a explicat în ce constă conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinţie:  „Dna premier a făcut nişte propuneri de care nu s-a ţinut cont, şi legat de revocări nu cred că există vreo motivaţie ca preşedintele să se poată opune unei revocări”.

Miniştrii acceptaţi de preşedintele Klaus Iohannis au depus ieri jurământul de învestitură în funcţie, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni care a durat doar 10 minute. Astfel, noii membri ai Cabinetului Dăncilă 2 care au depus jurământul sunt Gabriel Leş - ministrul Apărării, Marius Budăi - ministrul Muncii, Niculae Bădălău - ministrul Economiei, Daniel Breaz - ministrul Culturii, Alexandru Petrescu - ministrul Comunicaţiilor şi Bogdan Matei - ministrul Tineretului si Sportului. A mai depus jurământul şi noul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu. Decretul de numire în funcţie a acesteia a fost semnat vineri de Iohannis, care nu a organizat şi ceremonia depunerii jurământului.

„Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost şi este în continuare soluţia înlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme României. Dar până atunci avem această remaniere (…) E nevoie de miniştri care performează foarte bine", a declarat preşedintele Iohannis

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis psd miniştri