UPDATE. Principalele declarații: „Două teme astăzi: pandemia și economia. Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile și începând de luni este un vigoare un nou set de măsuri. Câteva observații legate de starea de alertă. Vă amintiți că la mijlocul lui octombrie, Guvernul prelungise starea de alertă și instituise un set de măsuri. Avem un impact al acelui set de măsuri. Avem o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta este o veste bună și ne arată că măsurile au efect. Pe de altă parte, vedem că trebuie să avem răbdare și să respectăm aceste măsuri. Trebuie, totuși, să fim sinceri și să spunem că plafonarea la 10.000 de cazuri este mult prea sus. Avem un număr prea mare de cazuri grave la terapie intensivă și avem un număr mult prea mare de decese și, atunci, a fost nevoie de un nou set de măsuri, care a intrat în vigoare de luni. Vă cer respectarea măsurilor și răbdare. Va trebui să așteptăm două – trei săptămâni până când noile măsuri își vor produce efectele: îngrădirea pandemiei, limitarea numărului de noi infectări, limitarea cazurilor grave și o reducere a mortalității. Vă solicit tuturor: respectați noul set de măsuri! Este nevoie de aceste măsuri pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a oferi medicilor șansa să se ocupe de cazurile grave, din spitale. Acum, situația economică. Avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem într-o criză economică, totuși avem și o veste bună. Economia își revine. Avem față de trimestrul trecut o creștere considerabilă, de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, juste și evităm o recesiune tehnică. Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Acești bani îi vom primi din fonduri europene. Azi, am avut o discuție cu premierul, cu miniștri de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanța măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare. Este o măsură foarte largă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizate și redresate. Vom prezenta acest plan național de redresare și reziliență, public, săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică pentru a include toate opiniile pertinente și atunci vom înainta planul la Bruxelles, iar din cursul anului viitor începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență. Este o veste foarte bună și sunt convins că vom reuși cu aceste fonduri să readucem economia pe un nivel pe care ni-l dorim cu toții.”
---------------------------------------
Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va avea, vineri, 13 noiembrie, de la ora 11:00, o ședință la Cotroceni pe tema relansării economice, informează Administrația Prezidențială.
La ședința pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Șeful statului va susține o declarație de presă la ora 12:15.
Știre în curs de actualizare...