x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, vizită de două zile în Azerbaidjan

Klaus Iohannis, vizită de două zile în Azerbaidjan

de Redacția Jurnalul    |    01 Feb 2023   •   14:15
Klaus Iohannis, vizită de două zile în Azerbaidjan
Sursa foto: Hepta

Președintele Klaus Iohannis va efectua joi și vineri o vizită oficială în Azerbaidjan, la Baku. El va discuta cu omologul azer, Ilham Aliyev, despre energie, transporturi, comerț, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură.

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la Baku, joi și vineri, la invitația președintelui Ilham Aliyev, anunță Administrația Prezidențială.

„În marja vizitei, Președintele României va deschide, alături de Președintele Republicii Azerbaidjan, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku are loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu Președintele Ilham Aliyev, la București, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi șefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. Republica Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, în anul 2009, ambele state confirmând deschiderea și interesul pentru aprofundarea acestuia, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional”, potrivit unui comunicat de presă.

Administrația Prezidențială arată că, în cadrul consultărilor politice de la Baku, cei doi președinți vor discuta despre dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, transporturi, comerț, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură.

„În continuarea discuțiilor de la București, din luna decembrie 2022, va fi evaluat stadiul implementării proiectelor de interconectare regională precum cablul submarin de transport pentru energie electrică și va fi abordată inițierea de proiecte similare în domeniul digital. Un alt subiect de discuții vizează extinderea cooperării privind inițiativele strategice între Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al României și al Republicii Azerbaidjan.

Cu prilejul participării la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, președintele Klaus Iohannis va exprima solidaritatea și angajamentul țării noastre pentru asigurarea securității energetice europene prin extinderea cooperării cu partenerii din regiune și diversificarea surselor și rutelor de transport pentru resursele energetice”, se menționează în finalul comunicatului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis