x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi continuă răfuiala cu şeful Inspecţiei Judiciare

Kovesi continuă răfuiala cu şeful Inspecţiei Judiciare

de Marius Gîrlașiu    |    26 Sep 2017   •   13:35
Kovesi continuă răfuiala cu şeful Inspecţiei Judiciare
Sursa foto: Adrian Manolache

Laura Codruţa Kovesi a ieşit la atac în timpul “celulei de criză” din Kiseleff. În aşteptarea raportului Inspecţiei Judiciare, şefa DNA a dezvăluit că inspectorul-şef al IJ, judecătorul Lucian Netejoru, a făcut parte din masonerie, însă nu a menţionat acest lucru în declaraţia de interese. La rândul său, şeful IJ a acuzat-o pe Kovesi că s-a pronunţat cu privire la o cauză aflată pe rol.

“Președintele Inspecției Judiciare (Lucian Netejoru – n.r.) a făcut parte din masonerie și într-una dintre declarațiile sale de interese nu a trecut faptul că a făcut parte din masonerie. Noi am dispus clasarea cauzei, pentru că intervenise prescripția, dar am decis să sesizăm CSM-ul. Conform deciziei CSM, poți să faci parte din masonerie, dar trebuie să declari acest lucru în declarația de interese. Noi am verificat la Loja Masonică și am constatat că a făcut parte din masonerie”, a spus Kovesi într-un interviu la Europa FM. În replică, Lucian Netejoru a transmis că el a formulat plângere în instanţă împotriva soluţiei de clasare dispusă de DNA, iar “orice apreciere venită din partea unui magistrat cu privire la o cauză aflată pe rol contravine normelor deontologice”. Surse judiciare susţin că Netejoru a contestat decizia DNA pe motiv că faptele lui nu există, şi nu că acestea au fost prescrise. Inspecţia Judiciară condusă de Lucian Netejoru este aşteptată să publice, în curând, concluziile raportului întocmit după controlul efectuat în această vară la DNA. Acest raport ar putea servi coaliţiei PSD-ALDE drept pretext pentru o eventuală cerere de revocare a Codruţei Kovesi din fruntea DNA. “Totul depinde de ziua în care apare raportul Inspecţiei Judiciare”, a fost ameninţarea voalată rostită de Liviu Dragnea, duminică seara, la Antena 3. De asemenea, IJ va ancheta şi presupusele presiuni pe care L.C. Kovesi le-ar fi exercitat asupra Mihaelei Focică, una dintre cele şase inspectoare din echipa care a controlat activitatea DNA. “Niciodată nu am convocat un inspector în biroul meu, niciodată nu am avut relaţii personale cu inspectorii. Toate întâlnirile au avut loc în cadru instituţional, atunci când au făcut controale sau verificări”, a asigurat şefa DNA. Kovesi a explicat şi motivul pentru care a refuzat audierea în Comisia parlamentară privind alegerile din 2009: „Există o legislație, există decizii ale CCR. Există o incompatibilitate între activitatea de magistrat și comisia de anchetă. O comisie de anchetă nu trebuie să facă o justiție paralelă. Dacă un magistrat încalcă legea și trebuie anchetat, există Inspecția Judiciară. Acesta este motivul pentru care eu nu m-am prezentat la Parlament”. Kovesi a mai spus că DNA se află sub asalt, iar presiunea asupra Justiţiei va exista câtă vreme va fi corupţie în România.

Nu e un conflict între DNA şi Inspecţia Judiciară. E o diferenţă de opinie între membrii aceleiaşi echipe de control de la Inspecţia Judiciară.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: kovesi