x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La guvernare - Cederisti au fost si mai sunt inca

La guvernare - Cederisti au fost si mai sunt inca

de Lavinia Dimancea    |    30 Aug 2005   •   00:00
La guvernare - Cederisti au fost si mai sunt inca

Peste un sfert din actualii ministri si secretari de stat au activat si in guvernarea CDR-USD-UDMR. Premierul Tariceanu, ministrii Anca Boagiu, Eugen Nicolaescu, Razvan Ungureanu, Sebastian Vladescu, Laszlo Borbely sunt doar cativa dintre demnitarii care au ocupat fotolii guvernamentale dupa alegerile din 1996.

Demnitarii CDR de ieri, demnitarii coalitiei de azi. Multi dintre ei aceiasi. La aceasta concluzie ajungi dupa ce arunci o privire pe biografiile ministrilor si ale secretarilor de stat aflati acum in fruntea ministerelor. Mai mult de un sfert dintre ei au ocupat functii si in guvernarea CDR-USD-UDMR.

O data cu instalarea actualei puteri, oameni cu experienta in guvernarea CDR au fost readusi pe posturi de demnitate publica. Unii au avansat pe scara ierarhica, altii au ramas pe aceeasi treapta. Dintre cei 23 de ministri ai Cabinetului Tariceanu, 9 s-au regasit si in structurile executive din perioada 1996-2000, iar dintre cei 63 de secretari de stat in functie, nu mai putin de 20 se pot fali cu exeperienta guvernamentala castigata pe vremea CDR-ului.

VECHII-NOI. Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe, este unul dintre actualii demnitari-exponenti ai perioadei cederiste. El a ocupat, intre 1998 si 2001, functia de secretar de stat in cadrul MAE, iar, o data cu venirea la putere a PSD, a devenit director general - emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si, ulterior, coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI). Proaspatul ministru al Integrarii Europene, democrata Anca Boagiu, este in schimb la al doilea mandat ministerial. Primul l-a detinut in perioada iunie-decembrie 2000, insa ca ministru al Transporturilor, dupa ce activase, timp de trei ani, in cadrul aceluiasi minister. Sebastian Vladescu, noul ministru de la Finante, are si el state vechi in ale guvernarii. In perioada ianuarie-iunie 1997, a fost secretar de stat la Ministerul Industriei si Comertului, din iulie si pana in decembrie in acelasi an, consilier al ministrului, pentru ca in perioada ianuarie-aprilie 1998 sa ocupe pozitia de consilier al ministrului Finantelor. Dupa o perioada departe de structurile executive, in octombrie 1999 a revenit pentru trei luni pe postul de consilier al ministrului de Finante, iar din ianuarie 2000 a preluat, pana la sfarsitul anului, functia de secretar de stat la Finante.

AVANSARE. Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a urcat pe scara ierarhica fata de perioada CDR, cand a ocupat, in cadrul Ministerului Transporturilor, functia de director general (1997-1998) si apoi timp de doi ani pe cea de secretar general al ministerului. Dupa 2001, pana in 2004, el s-a mutat la Primaria Municipiului Bucuresti, unde a detinut un post de director executiv. Si Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice, a avansat, evoluand de la pozitia de secretar de stat in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, pe care a avut-o intre 1996 si 2000, la cea de ministru. Eugen Nicolaescu, noul ministru al Sanatatii, are insa o experienta guvernamentala demna de invidiat, care porneste dinainte de perioada cederista. A fost economist la Ministerul Turismului (1982-1985), economist la CIES din Ministerul Industriei si Resurselor (1985-1990), a lucrat la RA Ratmil din Ministerul Industriei si Resurselor (1991-1998) si a fost secretar general adjunct la Ministerul Finantelor Publice (1999-2000). Si alti ministri au ocupat functii de conducere in perioada CDR-ista. Cel al Apararii, Teodor Atanasiu, a fost, in perioada 1997-2000, membru al CA al FPS si director general adjunct al SC CUGIR SA, cel al Economiei, Codrut Seres, a lucrat in cadrul MApN - Departamentul inzestrarii armatei, ca reprezentant Militar la SC Electromagnetica SA, iar ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a detinut, in perioada 1997-2000, postul de director al Directiei Silvice Suceava.

ESALONUL DOI. "Antecedente" in guvernarea dinainte de 2000 au si unii secretari de stat. Ministerul unde regasim cei mai multi astfel de demnitari este MAE, unde, din cei sase secretari de stat, patru au experienta in ale politicii de pe vremea CDR: Teodor Baconschi (ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun, Ordinul Militar Suveran de Malta si Republica San Marino - 1997-2001), Anton Niculescu (secretar general adjunct, responsabil cu reforma administratiei centrale, Guvern - 1997-1998, secretar de stat Departamentul pentru Integrare Europeana - 1998-1999), Radu Boroianu (secretar de stat in Ministerul Culturii - 1990-1992, ministru al Informatiilor Publice - 1996-1997, ambasador al Romaniei in Elvetia - 1997-2001) si Claudiu Doltu (consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale - 1999-2000). In structurile de conducere din perioada 1996-2000 au activat, pe diferite functii, de la cea de consilier si director ministerial si pana la cea de secretar de stat, si demnitarii Ion-Mircea Plangu si Ioan Ion (MApN), Paul Victor Dobre, Florin Sandu, Alexandru Mircea si Anghel Andreescu (Ministerul Administratiei), Maria Muga, Daniela Nicoleta Andreescu si Valer Bindea (Ministerul Muncii), Eugen Tapu Nazare (Ministerul Economiei si Comertului), Vasile Lupu (Ministerul Agriculturii), J"zsef Kötö (Educatie), Ioan Onisei (Cultura), Cristian Vladescu (Sanatate), Adrian Ciocanea (MIE) si István Jakab (Finante).

TARICEANU A FOST SI VICEPREMIER
DE ARHIVA. Tariceanu, pe vremea cand era ministru
Premierul Calin Popescu Tariceanu nu este nici el strain de guvernarea cederista. El a ocupat doua portofolii ministeriale in cabinetul Ciorbea intre 1996 si 1997. A fost mai intai vicepremier si apoi ministru al Industriei si Comertului cand a inceput, potrivit consemnarilor din presa vremii, restructurarea sectorului minier, a celui petrolier si a Companiei Nationale de Electricitate. Ministeriatul lui Tariceanu avea insa sa se incheie foarte repede, in decembrie 1997, o data cu schimbarea sa din functie. El a fost inclus pe lista remanierii, alaturi de ministrii Ulm Spineanu, Ioan Oltean, Virgil Petrescu, Stefan Dragulescu, Sorin Stanescu si Mircea Ciumara, acesta din urma fiind de altfel si singurul compensat cu un alt fotoliu ministerial: chiar cel "parasit" de Calin Popescu Tariceanu. "Remaniere intr-o societate democratica nu este o drama si nici un eveniment iesit din comun. (…) Credem pur si simplu ca, innoind o treime din cabinet cu mari personalitati ale vietii publice, facem un pas decisiv inainte", explica remanierea Victor Ciorbea in fata parlamentarilor.

CONSILIERI
Oameni care au activat in timpul guvernarii CDR se regasesc si printre consilierii premierului Calin Popescu Tariceanu. Seful cancelariei prim-ministrului, Aleodor Marian Francu (foto), si-a inceput cariera guvernamentala in 1997, cand a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor, pozitie detinuta pana in 2000, el continuandu-si activitatea in minister si dupa 2000, pentru un an, dar ca director general. O evolutie spectaculoasa a avut-o insa Mihnea Constantinescu, consilier de stat. El a intrat in Guvern, in 1991, ca asistent personal, purtator de cuvant si sef de cabinet al prim-ministrului, atunci Petre Roman, a detinut pozitia de subsecretar de stat pentru Informatii Publice, iar din 1996 a devenit director de cabinet si consilier al ministrului Afacerilor Externe. Pe langa functiile diplomatice, cu care a fost inzestrat de-a lungul timpului, a ocupat si pozitia de director general pentru probleme politice in cadrul MAE, intre 1998 si 2002. Din iulie 2004, a revenit la cabinetul prim-ministrului, de data aceasta al pesedistului Adrian Nastase, fiind numit directorul de cabinet al acestuia.
×