POLITIC
PARLAMENT - Noii alesi si-au gasit se pare deja motto-ul si motorul chefului de munca
Scandal pe malurile Senei: ministrul francez al Economiei, Herve Gaymard, a demisionat dupa ce s-a aflat ca traia intr-un luxos apartament de 600 de metri patrati, a carui chirie de 14.000 de euro era suportata de stat, in timp ce isi inchiriase propria locuinta pentru 2.300 de euro lunar. Pe malurile Dambovitei apetitul demnitarilor pentru privilegii este la fel de mare.
GABRIELA ANTONIU, MONICA IORDACHE
Rezervarile au fost facute doar pentru 50 de senatori din 140, experienta anilor trecuti aratand ca restul fie au domiciliul in Bucuresti, fie prefera sa incaseze banii de la Senat si sa stea la gazda. Ei primesc pe zi pentru cazare 70% din "cea mai ieftina cazare la hotel", adica in jur de 647.000 de lei, ceea ce inseamna aproape 20 de milioane de lei pe luna, fara sa fie nevoiti sa faca decontul. O hotarare a conducerii Senatului vizeaza stabilirea unei sume de 23 de milioane lunar acordata senatorilor din provincie care au optat sa locuiasca in gazda si al caror numar este de "aproximativ" 35 - 40.
FARA DECONTARE. De altfel, Guvernul Tariceanu a autorizat ordonatorii principali de credite sa plateasca persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, numite sau asimilate acestora, a unei sume forfetare lunare pentru cheltuielile de cazare in Bucuresti, fara a fi necesara decontarea. Decizia a fost aprobata printr-o hotarare adaptata, recent, de Guvern. Cuantumul sumei forfetare va fi stabilit prin ordin al fiecarui ordonator principal de credite, fara a se depasi 12 milioane lei pe luna, cu incadrarea in bugetul autoritatii publice respective. De aceasta suma nu vor beneficia persoanele care au domiciliul in Bucuresti si nici persoanele carora le sunt atribuite efectiv locuinte de serviciu.
Citește pe Antena3.ro
Intr-un alt memorandum s-a cerut "inceperea procedurilor de achizitionare a 6 autoturisme de teren", deoarece cele 7 existente sunt insuficiente. Documentul precizeaza ca in bugetul Senatului pe anul 2005, sumele necesare pentru achizitionarea noilor jeep-uri au fost deja prevazute din legislatura anterioara. Desi presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a solicitat respingerea acestui memorandum, nu este exclus ca el sa fie repus in discutie.
COMPARATIE
|
Conform cotidianului Le Monde, in Germania singurii demnitari care beneficiaza de un apartament de protocol sunt presedintele republicii, cancelarul si presedintele Bundestagului. Gerhard Scroeder are un apartament la Berlin, in cladirea cancelariei, dar innopteaza frecvent la Hanovra, acolo unde locuieste familia sa si unde se deplaseaza cu elicopterul. In Marea Britanie, sapte membri ai guvernului beneficiaza de locuinta de serviciu, incepand cu premierul Tony Blair, care locuieste deasupra biroului din Downing Street. Unii ministrii prefera sa locuiasca in apartamentele lor personale, dar nici unul nu primeste bani pentru a-si asigura cazarea. In Italia, ministrii nu primesc nici apartamente, nici astfel de indemnizatii. Doar presedintele republicii, premierul, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor beneficiaza de o locuinta de serviciu. Premierul Berlusconi nu foloseste locuinta care i-a fost acordata, in Palatul Chigri, sediul guvernului, ci a inchiriat Palatul Grazioli, un hotel particular in Roma. In Spania, toti ministrii isi platesc cazarea din buzunar si numai ministrul Apararii beneficiaza de o locuinta suplimentara pe care o poate folosi in cazul unei crize. In Suedia, situatia este similara: ministrii nu beneficiaza nici de locuinte speciale, nici de indemnizatii destinate cazarii. In schimb, opt ministri care locuiesc in afara orasului Stockholm au dreptul la 8.400 de coroane ( 924 de euro) pentru locuintele pe care le ocupa atunci cand se deplaseaza in capitala.
|
|
|
SALARII
|
Nu au fost neglijate nici salariile demnitarilor. Guvernul a dat ordonanta in acest sens, pe care senatorii au adoptat-o fara probleme, bineinteles aducand si unele imbunatatiri. Au marit leafa viceliderilor si secretarilor de grupuri parlamentare, care erau platiti ca simpli parlamentari, asimiland aceste functii celor de vicepresedinti si secretari de comisii, majorarea insemnand aproximativ un milion de lei. Senatorii nu l-au uitat nici pe seful Cancelariei primului ministru, care fusese scapat din varianta initiala a ordonantei. Conform actului, pana
in octombrie 2005, salariul unui ministru va ajunge la 52.375.000 lei, al premierului la 60.410.000 lei, al presedintelui Romaniei la 65.469.000 lei, iar al unui parlamentar la 47.912.000 lei.
|