x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Tokes: "Minoritatea maghiară este desconsiderată în România"

Laszlo Tokes: "Minoritatea maghiară este desconsiderată în România"

04 Iun 2009   •   00:00

Europarlamentarul Laszlo Tokes, primul pe lista de candidaţi a UDMR pentru Parlamentul European, a declarat, aseară, la Târgu Mureş, în cadrul manifestării de închidere a campaniei electorale a Uniunii, că minoritatea maghiară este desconsiderată în prezent în România, lucru ce jigneşte spiritul Timişoarei din 1989.

''Nu chiar anulează, dar jigneşte acel spirit al Timişoarei unde ne-am unit cu toţii, aproape 10 comunităţi etnice şi tot atâtea comunităţi religioase. Deci e păcat că după 20 de ani de transformări democratice, ajungem iarăşi la punctul de pornire. Ştiţi prea bine ce rol a avut comunitatea maghiară, în special cea reformată din Timişoara, cu 20 de ani în urmă'', a spus Tokes, referindu-se la îndepărtarea maghiarilor de la conducerea instituţiilor deconcentrate.

Laszlo Tokes a mai susţinut că Târgu Mureş a fost capitala Secuimii în urmă cu 90 de ani, când era ''un oraş aproape pur maghiar'', informează Agerpres.

''Între timp a fost românizat şi asimilat. Atât în trecut, cât şi în prezent, politica românească nu poate scăpa de naţionalismul tradiţional de după Tratatul de la Trianon şi încă după 1989, după schimbarea de regim, se duce o politică de asimilare, o politică antimaghiară şi de aceea protestăm cu ocazia acestei adunări a maghiarilor din Transilvania'', a accentuat Laszlo Tokes.

Acesta a făcut aluzie şi la cele întâmplate în martie 1990, ''când toată secuimea era gata să pornească spre Târgu Mureş spre a-i apăra pe cei agresaţi de naţionaliştii români, conform scenariului fostei Securităţi''.

''De data aceasta mă bucur şi am exprimat bucuria că într-o situaţie cu totul altfel au venit secuii din toate părţile Ţinutului Secuiesc, au venit şi ceangăii şi reprezentanţii tuturor maghiarilor din Transilvania'', a susţinut Tokes, referindu-se la mitingul organizat de UDMR în cadrul manifestării de închidere a campaniei electorale.

Acesta şi-a manifestat indignarea faţă de iniţiativa Parlamentului Slovaciei care ia în discuţie declararea ca persona non grata a liderului opoziţiei de la Budapesta, Viktor Orban, pentru criticile formulate de acesta la adresa Slovaciei în Parlamentul European, dar şi scoaterea în afara legii a Partidului Coaliţiei Maghiare.

Tokes a considerat că ceea ce se întâmplă în Slovacia, dar şi ''umilirea preşedintelui Ungariei, Laszlo Solyom, de către autorităţile române'', fac parte dintr-un scenariu comunist. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic tokes