x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Umaniștii, prin vocea Laviniei Șandru, cer socoteală: DELTA ESTE ÎN PERICOL

Umaniștii, prin vocea Laviniei Șandru, cer socoteală: DELTA ESTE ÎN PERICOL

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   17:37
Umaniștii, prin vocea Laviniei Șandru, cer socoteală: DELTA ESTE ÎN PERICOL

Nivelul apei a scăzut semnificativ pe brațul Sulina, după lucrările efectuate de Ucraina pe canalul Bîstroe, iar efectele asupra Deltei Dunării pot fi devastatoare, avertizează reprezentanții Partidului Umanist Social Liberal. Toată partea de nord a Deltei riscă să rămână fără apă, afirmă Lavinia Șandru, coordonator comunicare PUSL, care a arătat că pe brațul Sulina nivelul apei a scăzut deja cu mai bine de o jumătate de metru.

„Ce se va întâmpla cu restul vietăților, care vor rămâne în Delta Dunării fără apă, în momentul în care Canalul Bîstroe va ajunge la o adâncime de opt metri. Pentru că autoritățile ne spun că nivelul apei pe brațul Sulina a scăzut cu 70 de centimetri. Sunt încălcate șapte tratate și convenții internaționale. Ce face România? Ce se întâmplă cu Delta Dunării? Nu vom mai avea apă deloc, în partea de nord a Deltei, când Bîstroe va funcționa la capacitate maximă. Vrem sau nu să ne apărăm acest ecosistem cu care ne mândrim? Haideți să nu stăm cu mâinile în sân, oamenii s-au săturat de vorbe, au nevoie de fapte concrete”, a transmis Lavinia Șandru.

Kievul continuă să nege efectuarea unor operațiuni majore pe canalul Bîstroe, iar într-un răspuns oficial către Comisia Europeană Ucraina a afirmat că lucrările sunt „operaționale” și nimic mai mult. Cu toate acestea, mai multe instituții ucrainene au recunoscut că a crescut pescajul navelor care pot naviga pe canal, până la 6,5 metri.

 

Umaniștii, prin vocea Laviniei Șandru, cer socoteală: DELTA ESTE ÎN PERICOL

×
Subiecte în articol: canalul bistroe Lavinia Şandru pusl