Un grup de parlamentari ALDE şi PSD au iniţiat un proiect prin care modifică legea care reglementează Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Ur-genţă. Parlamentarii susţin că este nevoie de un cadru legal şi modern, menit să asigure apărarea vieţii populaţiei în situaţii de urgenţă.
Aceştia cer înfiinţarea unor comisii mixte, alcătuite din reprezentanţi ai ISU şi de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, comisii care să realizeze controale la toate localurile, barurile, cluburile, precum şi orice locaţie în spaţiu închis unde se organizează manifestări la care participă mai mult de 50 de persoane. Dacă în urma acestor controale se găsesc nereguli, se suspendă activitatea respectivelor spaţii. Parlamentarii vor ca programul tuturor activităţilor la care participă mai mult de 50 de persoane să fie comunicat ISU. Dacă activităţile sunt constante, ele se comunică la începutul fiecărui an. Pentru evenimentele ocazionale se vor comunica Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă datele evenimentului, locaţia şi numărul de participanţi estimat.
Monitorizare constantă
Se va întocmi o bază de date cu cei care administrează locaţii în care nu au fost îndeplinite condiţiile de securitate la incediu şi unde au fost astfel de evenimente nefericite, pentru ca aceştia să nu mai poată organiza niciodată un eveniment la care participă mai mult de 50 de persoane. În modificarea legislativă mai este specificat şi faptul că administratorul unei societăţi care organizează evenimente are obligaţia de a verifica vârsta legală a participanţilor, precum şi de a ţine evidenţa numărului maxim de persoane. Proiectul se află în dezbatere publică şi urmează să fie discutat în comisiile paralamentare de la Senat.
Măsurile Guvernului
Primele măsuri legislative luate imediat după incidentul din Colectiv au fost aprobate de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Aceasta prevede că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) poate sigila un punct de lucru al unui operator economic dacă se constată că sunt încălcate reglementările privind siguranţa la incendiu. De asemenea, în scopul creşterii nivelului de securitate la incendiu, Guvernul a stabilit o serie de criterii cumulative pe baza cărora se poate dispune oprirea funcţionării ori utilizării clădirilor şi spaţiilor amenajate în clădiri, cu aria de desfăşurare mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură şi turism.