x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lege pentru radio şi tv - Fifty-fifty ştiri pozitive şi negative

Lege pentru radio şi tv - Fifty-fifty ştiri pozitive şi negative

26 Iun 2008   •   00:00

Programele de ştiri ale posturilor radio şi tv vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive, respectiv negative. Ieri, Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii audiovizualului, iniţiată de senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe.



Programele de ştiri ale posturilor radio şi tv vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive, respectiv negative. Ieri, Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii audiovizualului, iniţiată de senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe. Potrivit acestora, scopul acestei propuneri este "de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene, atît din punct de vedere psihic, cît şi emoţional". Potrivit autorilor legii, studiile de specialitate evidenţiază, fără echivoc, escaladarea bolilor cronice ca urmare a stărilor psihice depresive, iar stările emoţionale şi psihice depresive conduc în mod cert la îmbolnăviri. Cei doi parlamentari afirmă că justeţea propunerii legislative este confirmată de "exemple preluate din cărţi" în care se arată că "negativismul ucide".

"Nu mi se pare oportună o asemenea iniţiativă, mai ales că Legea Audiovizualului se afla în procedură de modificare, iar sensul acestei modificări era cu totul altul. Nu înţeleg intenţia Senatului României, întrucît pentru mine o ştire este o ştire, ea nu este pozitivă sau negativă, ci reflectă pur şi simplu o realitate. Mai ales că aceeaşi informaţie poate fi percepută în mod diferit de oameni: spre exemplu, producătorii se bucură dacă se măresc preţurile şi, în acelaşi timp, pentru consumatori această veste este negativă. Aşadar, nu cred că introducerea unui criteriu cantitativ este funcţională, întrucît evenimentele nu pot fi puse pe un cîntar, iar eu nu văd o aplicabilitate practică a legii", ne-a declarat şeful CNA, Răsvan Popescu. Aura Ţiţirigă, redactor-şef, la Antena 3, crede că legea este "o porcărie. PNL şi PRM, două partide diametral-opuse pe scena politică românească, au reuşit să-şi dea mîna şi să facă cea mai comunistă lege pe care am văzut-o din ’89 încoace."

"Societatea Română de Radio va respecta prevederile legale, în măsura în care această decizie a Senatului creează o obligaţie. SRR va respecta această decizie la fel cum respectă legislaţia din România. Nu ne ghidăm activitatea editorială după ştiri negative sau pozitive, ci după relevanţa lor pentru publicul pentru care emitem", a declarat Maria Ţoghină, preşedintele-director al SRR. (R.D., A.V.)

×
Subiecte în articol: politic