x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România va solicita prelungirea termenului pentru adoptarea unei legislaţii adecvate privind restituirea proprietăţilor

România va solicita prelungirea termenului pentru adoptarea unei legislaţii adecvate privind restituirea proprietăţilor

20 Mar 2013   •   11:33
România va solicita prelungirea termenului pentru adoptarea unei legislaţii adecvate privind restituirea proprietăţilor
Sursa foto: guv.ro

România va solicita prelungirea cu o perioadă de trei săptămâni maximum o lună a termenului de 12 aprilie, până la care ţara noastră trebuia să adopte o legislaţie adecvată privind regimul restituirii proprietăţilor, a declarat premierul Victor Ponta, după întâlnirea, la Palatul Victoria, cu secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, informează agerpres.ro.

"Exista termenul de 12 aprilie până la care România trebuia să adopte o legislaţie adecvată privind regimul restituirii proprietăţilor. Am apreciat poziţia constructivă atât a Curţii Europene, cât şi a structurilor de specialitate din cadrul Consiliului Europei faţă de această problemă extrem de delicată a României, iar dacă anul trecut a fost un an cu foarte multe tulburări politice, anul acesta trebuie să aducă o soluţie definitivă şi conformă standardelor europene pentru această problemă", a spus primul-ministru.

El a mai precizat că acesta a fost unul dintre subiectele semnificative abordate şi în discuţia cu secretarul general al CoE, fiind importantă adoptarea unei soluţii care să fie în conformitate cu standardele Curţii Europene a Drepturilor Omului.

"Şi am decis împreună că cea mai bună soluţie este să avem o discuţie detaliată asupra textului legii înainte ca această lege să fie adoptată. Iar dacă vor exista observaţii pentru propunerea legislativă din partea departamentelor specializate, aceste observaţii trebuie şi vor fi avute în vedere în textul legii. Din acest motiv vom face o solicitare oficială pentru prelungirea termenului de 12 aprilie, cu o perioadă de trei săptămâni, maxim o lună, până când avem finalizată această discuţie tehnică", a precizat Victor Ponta.

El a adăugat că în cursul lunii aprilie responsabili din Guvernul României vor fi la Strasbourg şi vor discuta cu specialiştii Curţii Europene, în aşa fel încât forma finală a legii să fie conformă cu standardele acestei structuri.

"Vom face către Curte o cerere oficială în acest sens, iar responsabilii Guvernului României, începând de săptămâna viitoare, vor fi în contact direct la Strasbourg cu specialiştii Curţii. Important e ca soluţia finală adoptată să fie o soluţie bună şi o soluţie conformă cu practica Curţii Europene", a subliniat primul-ministru.

Pe 14 martie, în debutul şedinţei de Guvern, primul-ministru a anunţat că Executivul ar urma să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe 26 martie pentru proiectul de lege privind soluţionarea problemei retrocedărilor. 

În urmă cu o săptămână, Ponta anunţa că proiectul de lege privind despăgubirile va fi făcut împotriva "samsarilor" din acest domeniu, propunând o taxă de 85% pentru cei care cumpără drepturile litigioase ale foştilor proprietari.

"Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restitui către proprietari şi urmaşi ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 ani, dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc «samsari», pentru că aşa sunt cunoscuţi, cei care găsesc moştenitori, produc, găsesc tot felul de documente... Ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 ani. Din acest punct de vedere, este constituţional un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi, cu sunt cesionari de drepturi litigioase. 15% dintr-un business este un profit corect", a spus Ponta.

Acesta a adăugat că proiectul privind despăgubirile va fi conturat pe 3 principii: impozitarea cu 85% a drepturilor litigioase cumpărate, o perioadă de 7 ani pentru restituirile în bani şi păstrarea destinaţiei actuale timp de 20 de ani a clădirilor revendicate. 

Potrivit premierului, până în prezent statul a restituit 6,5 miliarde de lei la 26.000 de foşti proprietari sau urmaşi ai acestora şi 8 miliarde de lei "samsarilor" care au cumpărat drepturile litigioase.


×