Camera Deputatilor a adoptat astazi proiectul legii asistentei sociale, decizia fiind luata cu 168 de voturi pentru, cinci impotriva si nicio abtinere.
Inaintea votului final la respectivul act normativ, deputatul liberal Eugen Nicolaescu a cerut, in numele grupului PNL, votarea prin apel nominal, solicitare care a fost insa respinsa.
Nicolaescu le-a reprosat parlamentarilor puterii ca sunt "animati de lucruri marunte". "Noi nu vom vota, ci vom merge alaturi de dvs., la putere, sa vedem cum furati", a spus Nicolaescu, potrivit Agerpres.
Inainte ca deputatii opozitiei sa se deplaseze pentru a supraveghea votul parlamentarilor puterii, votul la proiectul legii asistentei sociale fusese deja dat, motiv pentru care liberalul a acuzat-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, ca prezideaza sedinta in mod 'abuziv'.
In replica, Anastase a afirmat: 'Vedeti, dragilor, legea a trecut'.
Deputatul social-democrat Ioan Cindrea a criticat si el decizia parlamentarilor din arcul guvernamental, spunand: 'Ne aflam in fata unei atitudini de neinteles a puterii, pentru ca vorbim de soarta oamenilor'.
Dupa ce l-a intrebat pe Cindrea daca are interventii pe procedura, Roberta Anastase i-a intrerupt acestuia microfonul.
Pe 31 octombrie, presedintele Traian Basescu le-a trimis o scrisoare presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, prin care cerea urgentarea adoptarii proiectului legii asistentei sociale.
'Revin cu aceasta scrisoare asupra unei rugaminti adresate dumneavoastra in data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atentie deosebita in adoptarea de catre Parlament, cat mai urgent posibil, a urmatoarelor proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara; proiectul legii asistentei sociale', se arata in scrisoarea presedintelui.
Legea asistentei sociale figura pe agenda sedintei de plen a Camerei Deputatilor inca de saptamana trecuta, ea nefiind insa supusa la vot atunci, din lipsa de cvorum.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de act normativ iar dupa votul plenului, el urmeaza sa fie transmis presedintelui Traian Basescu spre promulgare.
Principalele elemente de noutate ale proiectului de lege se refera la corelarea sistemului national de asistenta sociala cu modelele existente in alte state ale UE, diminuarea si limitarea dependentei fata de ajutorul acordat de stat prin participarea activa a persoanei sau familiei la programul de interventii individualizat, construirea si acordarea beneficiilor de asistenta sociala serviciilor sociale intr-un pachet de masuri adecvate si complementare, simplificarea procedurilor administrative.