x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea contra migratiei politice zace in Parlament

Legea contra migratiei politice zace in Parlament

14 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Un sondaj CURS realizat recent in randul a 164 de alesi locali arata ca 71,3% dintre acestia sunt de acord cu sanctionarea prin lege a migratiei politice. Numai ca, dupa tentativele esuate ale parlamentarilor, Guvernul a aprobat un proiect de lege pe aceasta tema care zace de aproape jumatate de an in Camera Deputatilor.
ANIELA NINE, MONICA IORDACHE, GABRIELA ANTONIU

Mai mult de jumatate dintre primari au renuntat in perioada 2000-2004 la partidul sub sigla caruia au devenit edili locali si au trecut la un alt partid. Interzicerea migratiei politice a alesilor locali este sustinuta intr-o proportie mare chiar de catre cei in cauza, alesii locali. Astfel, dupa cum releva un sondaj CURS realizat in randul a 164 de primari alesi in iunie 2004, 71,3% dintre edili au optat pentru o initiativa legislativa care sa le interzica traseismul politic.

De asemenea, pentru o astfel de propunere au fost partial de acord inca 10,4% dintre reprezentantii administratiei publice chestionati, restul exprimandu-si dezacordul total sau partial.

Ca acest "traseism" politic al alesilor este dezaprobat puternic de catre cei care i-au propulsat in respectivele functii nu este o noutate. Cerandu-li-se sa se pronunte cu privire la cea mai buna solutie de "amendare" a trecerii alesilor dintr-un un partid in altul, 39% dintre alegatorii chestionati s-au pronuntat pentru pierderea functiei in care acestia au fost alesi, in timp ce 31% au optat pentru ca acestora sa li se interzica schimbarea partidului.

DEZBATERI. Problema migratiei alesilor locali are o lunga istorie a dezbaterilor in Parlament. Reprezentantii PNL, PD si PRM au incercat, la inceputul anului, sa introduca sanctionarea migratiei consilierilor si primarilor cu pierderea mandatului in proiectul legii alegerilor locale. Amendamentul opozitiei a fost respins de parlamentarii PSD, UDMR si cei ai grupului minoritatilor nationale, la dezbaterile din cadrul comisiei parlamentare pentru modificarea legilor electorale.

Presedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, spunea atunci ca locul amendamentului este in Statutul alesilor locali si promitea ca subiectul va fi discutat in cadrul acestei legi, care era si ea tergiversata in Parlament. Deputa-tul PD Ioan Onisei declara ca migratia consilierilor si primarilor deturneaza vointa electoratului. "Daca nu stopam acest fenomen inseamna ca scrutinul pe liste la consilii nu mai are nici un fel de rost", a spus Onisei.

BLOCAJ. In luna aprilie, pe atunci deputatul PD Emil Boc a cerut inscrierea pe ordinea de zi a legii privind Statutul alesilor locali, ale carei termene de adoptare erau de mult depasite si includerea in acest text a unor articole care sa limiteze migratia alesilor locali. El a spus ca, daca exista vointa politica pentru limitarea migratiei la nivelul alesilor locali, asa cum a anuntat premierul, legea poate fi modificata de deputati si apoi supusa unui proces de mediere cu Senatul.

Desi s-a batut la inceputul anului pentru o asemenea prevedere, opozitia nu a mai avut forta sa isi impuna punctul de vedere la intoarcerea din vacanta, astfel ca, la sfarsitul lui august, in sesiunea extraordinara, Statutul alesilor locali a fost adoptat de Camera fara acest amendament. In schimb, ieri, la adoptarea raportului de mediere la proiectul de lege privind statutul alesilor locali, plenul a hotarat sa retrimita la comisie articolul privind "migratia politica" pentru a fi rediscutat pana astazi.

PROIECT GUVERNAMENTAL. Guvernul a aprobat in aprilie anul acesta un proiect de lege privind combaterea migratiei politice atat in randul parlamentarilor, cat si al alesilor locali. El a fost inaintat spre dezbatere Camerei Deputatilor, care impreuna cu Senatul sunt Camere decizionale, unde nu a reusit sa treaca de faza pe comisii. Astfel, din cele trei comisii comune Senat - Camera sesizate pe acest proiect de lege (doua pentru avize si una pentru raportul de fond) doar una si-a facut datoria. Este vorba despre comisia pentru drepturile omului, care a dat aviz negativ acestui proiect deoarece incalca prevederile articolului 69 (alin 2) din Constitutie potrivit carora "orice mandat imperativ este nul". Comisiile juridice au depasit demult termenul stabilit - 3 iunie - pentru elaborarea raportului astfel incat proiectul sa poata fi trims in plen pentru a fi adoptat.

Actul normativ adoptat de Guvern are ca termen de intrare in vigoare 1 ianuarie 2005, iar daca lucrurile merg ca in ritmul de pana acum, exista motive ca acesta sa fie modificat. De altfel, de cand a inceput sesiunea parlamentara, proiectul de lege nu a fost programat sa intre in dezbatere pentru raport. "Sunt alte prioritati legislative. Deocamdata nu am discutat sa-l introducem pe ordinea de zi", ne-a declarat Florina Jipa, vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera.

PROIECTUL GUVERNULUI

Potrivit proiectului adoptat de Guvern si inaintat Parlamentului, calitatea de senator sau deputat inceteaza de drept daca in perioada mandatului:

  • deputatului sau senatorului ii inceteaza calitatea de membru al partidului sau al unui partid in cadrul unei aliante politice ori electorale pe listele caruia sau careia a candidat. Face exceptie de la aceste prevederi situatia in care au loc comasari a doua partide parlamentare
  • deputatul sau senatorul independent dobandeste calitatea de membru al unui partid
  • partidul din care face parte deputatul sau senatorul este absorbit prin comasare cu un partid neparlamentar
  • daca una din situatiile enumerate mai sus intervine in perioada dintre data alegerilor si data validarii mandatului de deputat sau senator, aceasta devine motiv pentru invalidarea mandatului

    Aceste prevederi sunt aplicate potrivit proiectului initiat de Guvern si in cazul primarilor si membrilor consiliilor locale, judetene, Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ai consiliilor locale ale sectoarelor Capitalei.

    Ce spun primarii

    CLUJ-NAPOCA. Autorul amendamentului sustinut la inceputul anului de opozitie, Emil Boc (PD), acum primar al municipiului Cluj-Napoca, spune ca singura solutie pentru instituirea unor reglementari in privinta migratiei politice este continuarea dezbaterilor asupra proiectului Guvernului. "Acest proiect ar trebui adoptat pana la alegerile din toamna si pana se va sti castigatorul alegerilor parlamentare. Proiectul ar trebui sa prevada pierderea mandatului si suportarea costurilor campaniei electorale de catre primarul sau consilierul care isi paraseste de bunavoie partidul", a explicat Boc.

    TIMISOARA. Primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu (PNTCD), crede ca Statutul alesilor locali a iesit din Parlament fara sanctiuni pentru migratia alesilor, pentru ca "PSD a avut acest interes". "Atat timp cat legislatia permite acest lucru, fenomenul migratiei masive se poate repeta si dupa alegerile din aceasta toamna. Este jenant. Daca se adoptau sanctiuni puteam dovedi ca vrem sa avem un comportament european", a mai spus Ciuhandu. Daca alesii nu se grabesc sa adopte proiectul blocat acum in Parlament, Ciuhandu spune ca singura solutie ar fi inaintarea unei initiative legislative din partea cetatenilor, dar procedura este mult mai complicata.

    IASI. "Sunt de acord. Chiar la Iasi sunt o serie intreaga de discutii avute inainte de a candida cu cei care au candidat pentru ca sa ramana in continuare in aceeasi formula politica. In conditiile in care pleaca atunci ar trebui sa renunte la postul respectiv. Aici ma refer in principal la consilierii locali. In situatia primarului, chestiunile sunt un pic mai nuantate. Primarii sunt alesi de cetateni nu numai pentru ca sunt intr-un partid, ci pentru ca au oamenii incredere in acea persoana ca poate sa conduca destinele orasului si sa le rezolve pro-blemele. Eu, desi am trecut la un alt partid, de acum 5 ani de zile, vreau sa spun ca sunt impotriva acestei migratii politice", ne-a declarat primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita (PSD).

    BRASOV. "Cine candideaza pe o functie la un partid ar trebui sa isi duca mandatul la bun sfarsit. Asa e normal. Eu nu sunt de parere ca migratia asta este un lucru bun pentru Romania, un lucru bun pentru o comunitate, nu e normal ca primarul sa se plimbe de aici colo. In principiu eu nu sunt de acord cu aceasta forma de migrare politica. Fiecare trebuie sa ramana pe pozitie, sa suporte fiecare lucru, bun sau rau, pentru ca este un risc asumat. Nu trebuie sa ii sanctioneze nu stiu ce institutie politica sau legislativa. Cetateanul trebuie sa sanctioneze", ne-a declarat primarul municipiului Brasov, George Scripcaru (PD).

    VULCAN. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile (PUR), este de acord cu sanctionarea prin lege a primarilor care, in timpul mandatului, migreaza de la un partid sau altul. "Nu este nici o problema. Eu oricum nu plec din PUR. Am infiintat filiala in Valea Jiului si nu parasesc partidul", a spus Ile. El crede insa ca o astfel de masura ar fi utila mai degraba in cazul consilierilor decat in cazul primarilor. "La alegerile pentru primar se voteaza omul, nu partidul, de aceea nu este relevant daca un primar pleaca dintr-un partid", a spus Ile.

    ANORMAL

    "Eu nu sunt de parere ca migratia asta este un lucru bun pentru Romania, un lucru bun pentru o comunitate, nu e normal ca primarul sa se plimbe de aici colo. In principiu, eu nu sunt de acord cu aceasta forma de migrare politica" - George Scripcaru, primarul municipiului Brasov

    JENANT

    "Atat timp cat legislatia permite acest lucru, fenomenul migratiei masive se poate repeta si dupa alegerile din aceasta toamna. Este jenant. Daca se adoptau sanctiuni puteam dovedi ca vrem sa avem un comportament european" - Gheorghe Ciuhandu, primarul municipiului Timisoara

    FOTO

    DE ACORD. Desi sunt de la partide diferite, primarii Emil Boc (PD) si Gheorghe Nichita (PSD) sustin pedepsirea alesilor care trec de la un partid la altul
  • ×